Liidu juhatuse liikme Nele Normaku sõnul kallinevad 1,5-2 liitristes pudelites jookide hinnad üle 100%.

"Aktsiis saab olema suurem kui osal lahjadel alkoholisisaldusega jookidel. Selline järsk maksutõus on ebaproportsionaalne ja tööstusharule hukatuslik," ütles Normak.

Ministeerium toob maksu kehtestamise ettekäändeks rahvatervise, kuid on tähelepanuväärne, et karastusjoogid moodustavad vaid 6% Eesti inimeste päevasest kaloraažist, teatas liit.

"Isegi kui magusate jookide tarbimine väheneks kolmandiku, oleks see üksnes kaduvväike osa inimeste päevasest suhkru tarbimisest. Probleem on pigem inimeste toitumisalases teadlikkuses, kui mõnes üksikus tootegrupis," ütles Normak.

Kuna valitsuse plaanide tulemusena tasalülitatakse riigis terve tööstussektor ja luuakse kunstlikult ebavõrdsed tingimused, leiab liit, et tegu võib olla ebaseadusliku riigiabiga ning kaalub Euroopa Komisjoni poole pöördumist.

Liidu teatel muutub uue maksu valguses järjest tõsisemaks probleemiks ka piirikaubandus. "Taani näol on võtta näide, kus liikus kolmandik karastusjookide müügist piirikaubandusse. Sama kogemus on Belgias ja mujal," teatas limonaaditootjaid ühendav liit.