EASi juhatuse liige Krõõt Kilvet rõhutas aga, et iduettevõtlus on tänuväärne alternatiiv tööpuudusele, vahendas EAS.

„Ettevõtliku inimressursi defitsiit Eestis on permanentne. Vaadake, millised on väikesed lapsed – nad on väga uudishimulikud ja tahavad pidevalt millegi uuega tegelda, aga ühel hetkel toimub hoiakutes mingi „klõps“, nii et ta hakkab hiljem mõtlema juba töötaja peaga. Riigi tasandil tegeleme pidevalt hoiakute korrigeerimisega,“ selgitas Juhan Parts.

SEB Eesti juhatuse esimees Riho Unt selgitas, et arusaam, nagu oleks ettevõtluse tase Eestis madal, on väär. „Eestis on ettevõtjate suhe ülejäänud rahvastikku 1:50, Lätis 1:100 ja Leedus 1:200, seega on eestlane oma loomuselt väga ettevõtlik,“ rõhutas Unt. „Ettevõtlus on julguse asi,“ lisas ta.

„Paljud mu välismaalastest tuttavad on imestunud, et noorte eestlaste seas on nii palju ettevõtjaid,“ nõustus alustav ettevõtja, Ajujahi finalist Like A Local Guide reisiportaali juht Ülane Vilumets.

Ka EASi juhatuse liige Krõõt Kilvet nõustus, et eestlane on oma loomuselt väga ettevõtlik ning riigi roll on siinkohal pakkuda tuge koolituste, nõustamise ja mentorluse näol.

Arutelul, mis pärsib eestlaste ettevõtlikkust, rõhutas Parts, et enamik tänasest rahvastikust on noor olnud ajal, mil ettevõtlus Eestis oli kriminaalkuritegu, seega võtab uue suhtumisega põlvkonna pealekasvamine aega.

Vilumets tõdes, et uute töökohtade loomine on tema jaoks tohutu vastutus, mis pisut hirmutab. Samas rõhutas ta, et tänased noored ei taha enam tingimata 5-päevast töönädalat, vaid eeldavad oma töölt suuremat paindlikkust.

Kõik osalised nõustusid, et turvalise töökoha olemasolu korral võib noorel puudu jääda stiimulist alustada oma ettevõttega, paljud tööandjad ka ei soosi oma töötajate tegelemist eraettevõtlusega põhitöö kõrvalt.

EAS algatas Ajujahi hooaja alguse ning 1.-7. oktoobrini üle Eesti toimuva Ettevõtlusnädala toimumise puhul täna Solarise keskuses avaliku debati „Millist ettevõtlust Eesti vajab?“. Debatist võtsid osa majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, EASi juhatuse liige Krõõt Kilvet, SEB juhatuse esimees Riho Unt, Skype Eesti partnersuhete juht Andres Kitter ja noor ettevõtja Ülane Vilumets. Debati toimumist rahastas EAS Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.