Advokaatide poolt antud hinnangu kohaselt ei tooks panditulumaks Eestile uusi püsivaid maksulaekumisi ning pigem viiks vastupidisele tulemusele, sest maks vähendaks Eestisse tehtavaid investeeringuid ja häiriks siinsete kontsernide tegevust. Lisaks hägustab panditulumaksu kehtestamine töögrupi meelest oluliselt senist tulumaksusüsteemi ning sisuliselt kaotab Eesti maksusüsteemi senise unikaalsuse.

Töögrupi arvates tuleb eelnõusse kirjutada selge reegel, mis välistaks tulumaksukohustusse kehtestamise kontsernisisestele tagatistele, samuti tuua selgelt välja erandid kontsernikonto kasutamisega seotud maksuerandite kohta ning põhjalikult kaaluda praegu eelnõus sisalduva reegli põhjendatust, mis näeb ette ajutise tulumaksukohustuse muutumise lõplikuks kohustuseks, kui laenu ei tagastata 2 aasta jooksul.

Täna läheb riigikogus esimesele lugemisele nn maksude kobareelnõu ehk tulumaksuseaduse, käibemaksuseaduse ja liiklusseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega valitsus soovibki muuhulgas ka panditulumaksu kehtestada.

Töögrupp moodustati MTÜ IFA-Eesti liikmete baasil, mis ühendab Eesti maksuõiguse juhtivaid spetsialiste ja praktikuid. Seda juhtisid Maret Hallikma advokaadibüroost Primus ning Rolan Jankelevitš advokaadibüroost Derling. Grupi töös osales ühtekokku 18 advokaati.