Esmaspäeval kirjutas Ärileht maailma ühest edukamast IT-ärimehest Serguei Beloussovist, kes kaalub praegu, kuhu rajada oluline arenduskeskus. Peamised variandid on Eesti, Läti ja Soome, aga ka Singapur. Beloussov viitas, et Eesti miinuseks on kõrgepalgalisi töökohti mitte soosiv maksusüsteem. Eriti sotsiaalmaks, mis kasvab koos inimese palgaga. „Kas 5000 eurot teeniv inimene on siis rohkem haige kui 500 eurot teeniv töötaja?" küsis ta.

Sotsiaalmaksu lae teema on aeg-ajalt Eestis üles kerkinud. Läti kehtestas selle aasta alguses lae üle 3900-eurosele kuupalgale.

Rahandusminister Jürgen Ligi kinnitas Ärilehele, et maksuerisusi ei ole plaanis teha, kuid IT-ettevõtele on Eesti igati õige koht ka praegu.

„Eesti oleks õige koht kindlasti. Meil on IT vaimu ja mainet ning meie eelis on peale IT-teenuste ka usaldusväärne ja läbipaistev ärikeskkond ja -kultuur, madal halduskoormus ja korruptsioonitase.  Lisaks ka konkurentsivõimeline maksusüsteem, sealhulgas kapitali ja spetsialistide madal maksukoormus," ütles Ligi.

Ta rõhutab, et räägib sõltumatutest hinnangutest, mitte vihasest kriitikast, mida Eestis on moes harrastada:

„Kuivõrd ka siin kõlab järjekordne lobi maksuerandite näol erikohtlemist saada, siis rõhutan, et kõrgempalgaliste maksukoormus on meil tänu tulumaksusüsteemile pigem madalapoolne, kui me just ei võrdle oma tööjõukulusid riikidega, kellega me ei taha mingil juhul sarnaneda. See nõue on piinlik. Me ei saa jagada soodustusi sissetulekute suuruse ega lobivõime järgi, vaid peame lähtuma kodanike võrdset kohtlemisest ja ühiskonna tasakaalust. Täiesti selge on, et IT inimesed meil tööta ei jää, kui kellegi äri tegemise eeltingimus on erikohtlemine," rääkis Ligi.