Euroopa Komisjon toetab Eesti eelarve konservatiivset hoiakut. Oluline, et poliitilised tujud nüüd Euroopas positiivset äramärkimist pälvinud konservatiivsust ega käibemaksu muudatust ära ei rikuks,“ rõhutas rahandusminister Jürgen Ligi.

Euroopa Komisjon märkis, et vaid Eesti ja Saksamaa järgmise aasta riigieelarved on täielikult kooskõlas Euroopa Liidu stabiilsuse ja kasvu pakti reeglitega.

Lisaks soodustavad mitmed Eesti plaanitavad tegevused Komisjoni hinnangul töö otsimist ja tagavad õiglasema sotsiaaltoetuste pakkumise.

Komisjoni hinnangul püsib Eesti eelarve järgmisel aastal struktuurses ülejäägis. Eesti on ainuke euroala riik, kelle puhul Komisjon prognoosib väiksemat nominaalset puudujääki, kui liikmesriik oma eelarves ootab (-0,4% vs -0,1%). Seoses tasakaalulähedase eelarvega hindab Komisjon Eesti võlakoormuse suurenemise riske madalaks. Eesti võlakoormus on ka ELi madalaim.

Vastavalt uutele seire ja järelevalve nõuetele peavad kõik euroala liikmesriigid esitama oma järgmise aasta esialgse eelarvekava Euroopa Komisjonile ja Nõukogule. See on täiendav osa koordineeritud järelevalvemenetlusest lisaks kevaditi esitatavale stabiilsusprogrammile – võrreldakse, kas liikmesriik peab järgmise aasta eelarve koostamisel kinni kevadisest eelarvestrateegiast.