Autode maksustamise muutustele ei ole Ligi sõnul laekunud eriti sisulist, vaid ainult protseduurilist kriitikat, mis annab põhjust edasi mõelda menetlemise ajagraafikule.

"Võtan veelkord omaks, et kiirustasime, aga valikut ei olnud. Mingi muu maksu välja mõtlemine ei ole alternatiiv, see võtaks veel rohkem aega, aga probleem tulu- ja käibemaksu rakendamises tuleb lahendada ikka," ütles minister.

"Praegu meedias ringlevad asendustulud eelarvele ei sobi. Riigil ei ole sellises mahus müümata vara, pealegi müüakse vara investeeringute katteks. Ka ei ole võtta ettevõtetest lisadividendide nii, et see sobiks võlausaldajatele antud lubaduste või seadusega, mis ei luba riigikogul halvendada eelarvetasakaalu. Mingit püsivat lahendust pole dividendides nagunii."

Minister kavatseb kohtuda fraktsioonidega, et asja selgitada ning pakkuda välja eelarvet tasakaalustavad alternatiivid.

"Tõsiasi on, et maksuseaduste muudatustest pole sisuliselt pääsu. Eesti on unikaalne riik, kus saab auto firma arvele ostes kätte käibemaksuvabalt. See asendab dividendi, võimaldades tulumaksu ja tööjõumakse mitte maksta. Ja mõni huvigrupp ei varjagi, et see on eesmärk," tõi Ligi välja.

"Paraku käib selline asi mitte ainult eelarvele üle jõu, vaid on ka ebaõiglane kodanike ebavõrdse kohtlemise seisukohalt, moonutades ettevõtete otsuseid ebatootliku kulu suunas. Maksuvabastuste tulemusel on tootlikkuse seisukohalt väheoluliste sõiduautodel investeeringutes ebaloomulikult kõrge osakaal ja hind, see ei saa kuidagi olla ettevõtlustoetuse mõte. Valitsus toetas seadusemuudatusi üksmeelselt ja peamine puudujääk, mida sellega kaeti, oli teedeehitus."

Reformierakonna ja IRL-i fraktsioonid otsustasid täna võtta menetluses olevatest käibemaksuseaduse ja tulumaksuseaduse eelnõudest välja kogu ettevõtluses soetatavate sõidukite regulatsiooni.

Eelnõudest võetakse välja ettevõtluses kasutatava sõiduautode sisendkäibemaksu maha arvamise piiramise, era- ja töösõitude regulatsioonide, 64eurose isikliku sõiduauto kasutamise hüvitise kaotamise ja sõiduautode erisoodustust puudutava osa. Samuti teevad Reformierakonna ja IRLi fraktsioonid ettepaneku tõsta elektroonilises käibedeklaratsioonis kontrollitavate arvete piiri.