„Kaalume põlevkiviõli tootmisel põlevkivi riigitulupõhimõtte rakendamise otstarbekust. Põlevkivi riigitulu suurus sõltub nafta maailmaturuhinnast ning arvestab tootjaettevõtte pikaajalisi äririske," seisab lepingus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuivõrd põlevkiviõli tootmise laiendamise plaane pi­dav Eesti Energia peab maksu kehtestamist mõistlikuks sammuks, küsis Eesti Päevaleht rahandusminister Jürgen Ligilt, millal skeemi väljatöötamine ette võetakse.

„See ei ole kõige kiirema ot­sustamise teema, mistõttu varu­me pakilisemate asjade kõrval kontseptsiooni väljatöötamiseks kuni aasta aega. Selle maksu mõte on panna loodust ja taastumatut põlevkiviressurssi väga koormav tööstus, mille tulu sõltub otseselt välisest asjaolust, nagu nafta hind maailmaturul, rohkem ühiskonna jaoks panustama," ütles rahandusminister vastuseks.  Ta andis mõista, et Eesti õlimaks võiks nagu paljudes teisteski naftat tootvates riikides olla suunatud reservidesse, mis kindlustaksid riigi tulevikku.

„Me ei soovi seda kasutada lihtsalt kulude katteks, sest nafta hind ja seega selle maksu laekumine kasvab eriti buumi aegadel, mil eelarve niigi hästi täitub. Selle asemel kasutaksime seda eelarvereservi täiendamiseks, millega üle elada tulevikus halvemad majandusaastad," märkis Ligi.

Seda, kas õlimaksu kehtestamisega koos moodustatakse ka Eesti naftafond, mis on mõeldud tuleviku kitsamate aegade üleelamiseks, näeb niisiis eeldatavasti järgmisel kevadel. Siis on ka paras aeg: Eesti Energia esimene uus ja suurem Enefit-280 õlitootmisseade peaks tööle hakkama 2012. aasta teises pooles.