ASi Tallinna Vesi enamusaktsiate mahamüümise ajal ametis olnud Jüri Mõisa hinnangul ei olnud eile allkirjastatud uude koalitsioonileppesse veefirma tagasiostmise punkti lisamine kuigi hea mõte.

"See on väga rumal mõte," ütles Mõis Päevaleht Online’ile. "Nad ei võida sellega mitte midagi. Vee hind sellest ei alane, küll aga halveneb oluliselt vee kvaliteet," leidis kunagine linnapea.

Mõis selgitas, et praegu kuulub Tallinna Vesi ühe juhtiva vee-ettevõtja United Utilities gruppi, kel on ligipääs kõige odavamatele ühishangetele ja kõigele muule. "Kui ettevõte sealt ära tuleb, siis saab asi muutuda vaid kehvemaks," sõnas ta.

"Ma ei usu seda asja üldse, et nad ettevõtet tagasi tahaksid, see probleem ei ole nii suur ja ega nad seda teoks tee," kinnitas Mõis.

Miks siis keskerakondlik linnavõim veefirma linna omandisse saamise punkti ikkagi koalitsioonileppesse sisse tõi, on Mõisa hinnangul segane. Tegemist ei saanud Mõisa arvates olla ka n-ö sotsiaaldemokraatide allkirja saamiseks vajaliku käiguga.

"Ei tea, kas nemadki (sotsiaaldemokraadid – toim.) tahavad, sest tegelikult sotside ettepanekul see Tallinna Vesi omal ajal ära müüdigi," rääkis Mõis viidates toonasele sotsiaaldemokraadist abilinnapeale Ivar Virkusele. "Tema kõige vahetumalt selle müügiga tegeleski. Kuigi muidugi teiste erakondade kaasabil ja selgel heakskiidul," nentis ta.

Toonane erastamine linnale kasulik

"Tallinna vee erastamine on olnud väga hea ettevõtmine, väga hea tuluallikas linnale," märkis Mõis lisades, et tagasiostmise plaani taga on ilmselt lihtsalt emotsionaalsed mitte reaalsed argumendid.

Tallinna Vesi linna aktsiate tagasiostmise plaani lähemalt kommenteerida ei tahtnud.

"Ettevõte, ega selle juht ei kommenteeri võimalikku linnapoolset aktsiaosaluse suurendamist, sest tegemist on aktsionäride vahelisi suhteid puudutava teemaga, milles ettevõte kui subjekt ei saagi omada seisukohta," selgitas vee-ettevõtte kommunikatsioonijuht Priit Koff Päevalehele.

Siiski soostus ta ütlema, et AS Tallinna Vesi aktsiatest kokku on vabalt kaubeldavad 30 protsenti.

Ka Tallinna linnapea Edgar Savisaar ei tahtnud Päevalehele öelda, kust linn nii suureks väljaminekuks vajaliku raha üldse leida kavatseb, et oma lubadus teoks teha.

"Linnapea kinnitab, et järgmise aasta veebruaris, kohe pärast Vabariigi aastapäeva, korraldab ta selles küsimuses pressikonverentsi, kus hea meelega annab vastuse Teie küsimustele," teatas Savisaar oma nõuniku Liina Oja suu läbi.

Praegu on Tallinna Vee enamusaktsiate linna omandisse tagasi saamise teema linnavalitsuse andmeil läbitöötamise järgus.