Meriväljal, Pirita jõe lähedal orus paikneva eramaja hoovis tekib tunne, et kohe-kohe ilmub nurga tagant elegantne hobukaarik. Klassitsistlik elumaja ning avar õu ühes mõisale omase abihoonega loob mulje, et aega on tagasi keeratud. Majaperemees Heino Junolainen, kes on ametilt jurist, selgitab, et oma kodu rajamisel polnud suursugusus eesmärk omaette. Oli vaid tahtmine ehitada maja, mis kestaks mitu inimpõlve. Maja, mis ei vananeks aja jooksul ei moraalselt ega füüsiliselt. Sooviks polnud edvistada, rõhku pandi hoopis kvaliteedile ja lihtsusele.

Paar kuud planeerimiseks

Aastaid ridaelamus elanud perekonna sooviks oli leida krunt looduskaunis ning eraldatud kohas, ent mitte maksta lõivu linnaläheduse arvel. Neid kahte vastandlikku eeldust oli raske ühitada. Pirita jõe äärne Särgava allee oli aga tabamus kümnesse. Ent selle koha pärast tuli näha palju vaeva ja teha lisakulutusi.

Paar kuud nõudnud dendroloogiliste uuringute tulemused jahmatasid – maha tuli võtta ligi nelikümmend haiget puud. Need on nüüd aegamööda uutega asendatud. Küll tervitab tulijaid aga alles jäänud vana püramiidtamm oma sajandeid kestnud väärikuses.

Pool aastat, mis kulus haigete puude selekteerimiseks, oli piisav aeg, et nuputada, milline võiks uus kodu seest välja näha.

Algul kasutas perekond sisekujundaja abi, ent õige pea taipas peremees, et sellel kulutusel pole mõtet. Junolainen leiab, et kui endal tulevad huvitavad mõtted pähe, siis pole tarvis kellelegi maksta selle eest, et ta need heaks kiidaks. Ja kui midagi lähebki viltu, saab alati ju ümber teha.

Muusika tualetis

Et muusika jõuaks kõikidesse ruumidesse, mõeldi juba ehituse käigus. Juhtmed tuli enne siseviimistluse tegemist betooni sees ettenähtud ruumidesse viia. Nüüd saab muusikat kuulata peale elutoa näiteks saunas, tualetis ja vannitubades.

Elektrisäästu eesmärgiga on soetatud liikumistundlikud lambid, mis süttivad ja kustuvad automaatselt, kui inimesed ruumi sisenevad või sealt lahkuvad. Kõrged laed on teadlik valik – nii avaruse kui ka parema ventilatsiooni pärast. Majasisese õhuliikumise eest kannavad hoolt seintesse paigaldatud õhuklapid. Majasisese värske õhu liikumise tagab põrandakütte ja fresh-klappide koosmõju.

Kuna kodu sisustamisel on lähtutud valguse, avaruse ning tagasihoidlikkuse kooskõlast, märkab külalise silm põnevaid materjalilahendusi alles tähelepanelikumal vaatlusel. Esimeselt korruselt vonkleb kivipritsi tehnikas oranÏi seina taustal ussina üles puidust käepide. Junolainen teab rääkida, et sellist käsitööd tegeva puusepa leidmine on suurem õnnemäng kui loterii. Enamik meistreid pole nõus nii peent ja keerulist tööd ette võtma.

Junolainenil selles õnnemängus vedas, sest üks tema tuttav, endine kolleeg, oli avastanud endas puusepakire ning võttis vastutusrikka töö teha.

Trepiastmete sisse on paigaldatud päeval silmale nähtamatud LED-lambid. Öösel valgustavad need aga trepiastmeid. Pimedas ei pea lülitit otsima, sest trepituled süttivad liikumise peale. Trepi alt paljastub Saksa looduslik kaunistus, mis on üks väheseid välismaiseid ehitusmaterjale terve maja peale. See sai välja valitud huvitava ja kordumatu loodusliku mustri pärast. Selle seina ääres on ka pere kõige pisema liikme, vesikilpkonna kodu.

Esimesel korrusel asuvaid ruume eraldavad klaasist lükandseinad, mida kaunistavad vitraažlilled.

Elutoalampi valides oli asjaarmastaja sisekujundaja sooviks, et valgust oleks palju, ent lamp ise võimalikult silmatorkamatu. Uhke lühter ei tulnud kõne allagi. Nii leidiski mees parima lahendusena lapiku lambi, mis peegeldab valgust lakke.

Elutoas on pere uhkus – isa disainitud valge glasuurahi, mille pikendust kasutatakse riiulina. Seinu kaunistavad maalid on kõik mehe kodukandist.

Teine korrus on magamistubade päralt. Iga toa omanik on oma ruumi kujundamisel saanud vabad käed. Iga toa juurde kuulub ka vannituba ja tualett.   

Kahe korruse vahele on sobitatud jaapani stiilis tuba, mille väikest ust ei pane esialgu tähelegi. Tuppa sisenemine tekitab elevust – justkui oleks avastanud mingi salakäigu.

Madalates voodites saavad ööbida hilja peale jäänud külalised. Vajadusel saab ratastel voodeid nihutada ruumi keskel asuva madala laua äärde, kus on mõnus teed juua. Selle toa lisaväärtuseks on suured panipaigad, mis mahutavad ära kõik asjad, mida ei ole vaja iga päev.

Umbrohigi ei kasva

Perekond peab lugu sportimisest, seepärast on majaga ühendatud otsetee garaaÏist tuppa. Lükkad aga jalgratta garaaÏi ja võid kohe hüpata sauna. Peremees leiab, et saun ei taha suurt ruumi. Piisab täiesti kohakesest, kus pärast leili vahepeal jahtuda ja jooki nautida. Oluline on aga see, et ruumis oleks palju valgust. Seepärast on nende leiliruumi mõlemas seinas aknad. Valgust annavad lisaks puidu sisse installeeritud LED-lambid.

Kollasele saunaseinale telliti paekivist kaunistus, mis jättis läbipaistvad lükanduksed üldpildil kahvatuks. Kivi mustrit jätkati siis kleebistega ka klaasil.

“Maja peab olema ehitatud pere käikude järgi, mitte pere ei pea käima maja järgi,” leiab Heino Junolainen, kes kolis oma majja kaks aastat tagasi. Junolainen lähtus ehitusel ka sellest, et maja ülalpidamine ei tohi hakata üle jõu käima. “Umbrohi ka ei kasva eriti,” muigab mees, kelle jaoks on oluline, et majaomanikuks olemine ei muutuks kohustuseks. Aias pole näiteks teravaid nurki, et saaks mugavalt traktorniidukiga muru niita ega peaks käsiniidukiga lisatööd tegema. Aed olgu lihtne ja ilus – seda ta ka on.