Mitme tööandja juures töölepinguga töötamisele seab piirid tööaeg, see ei tohi ületada üldist riiklikku normi 8 tundi päevas ehk 40 tundi nädalas. Seega saab mitme tööandja juures töötada ainult osalise tööajaga.

Töölepingu sõlminuile kehtivad kõik tööseadustest tulenevad õigused ja kohustused ühtviisi, osaline tööaeg mingeid erisusi kaasa ei too.

Ka puhkusele vähemalt 28 kalendripäeva on osalise tööajaga töötajal õigus iga tööandja juures.

•• Töötan asutuses töövõtulepinguga juba aasta. Kas mul on õigus sealt tasulist puhkust saada? Ja kui ma töölt lahkun, kas mul on õigus saada kas või ühe kuu eest puhkusekompensatsiooni?

Töövõtulepingu suhtes tööseadused, sh puhkuseseadus, ei kehti. Seega töövõtja seaduse alusel puhkust, puhkusetasu ega -hüvitust nõuda ei saa.

Puhkuse andmises, selle tasus ja hüvitamises võidakse aga töövõtulepingus kokku leppida. Kui selline kokkulepe on lepingus kirjas, tuleb tellijal töövõtjale puhkust anda, tasu ja hüvitust maksta.

•• Minu tööleping on kavas lõpetada 1. mail. Oletame aga, et sel ajal on leping haiguslehe tõttu peatunud. Mis saab edasi? Kuidas töölepingu lõpetamine sel juhul vormistatakse?

Kahjuks ei selgu küsimusest, kelle algatusel ja mis alusel on tööleping kavas lõpetada. Kui see toimub töötaja algatusel, poolte kokkuleppel või tähtaja saabumise tõttu, lõpetatakse leping ettenähtud ajal, st 1. mail, olenemata sellest, et töötaja on sel ajal haiguslehel.

Haiguse ja puhkuse, ka lapsehoolduspuhkuse, ajal ei või töölepingut lõpetada tööandja algatusel, välja arvatud tööandjaks oleva juriidilise isiku nagu aktsiaseltsi, osaühingu või sihtasutuse likvideerimise või pankroti väljakuulutamise korral.

Kuna üldjuhul haiguse ajal tööandja oma algatusel lepingut lõpetada ei saa, siis lükkub see päevale, mil töötaja tööle kirjutatakse. Oletame, et töötaja on saanud teate koondamise kohta 1. mail ja ta on sel ajal haige. Tööle kirjutatakse ta 10. maist, esimesel tööpäeval pärast haigust. Samal päeval tulebki siis tema tööleping koondamise tõttu lõpetada, maksta lõpparve ja anda kätte tööraamat.