Minu tööleping lõpetati katseaja mitterahuldavate tulemuste tõttu. Ootan last, tööandja seda ei tea. Millised on minu õigused?

Lapseootel naise töölepingu lõpetamine katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu on lubatud ainult tööinspektori loal. Ilma viimase nõusolekuta on töölepingu lõpetamine sel alusel ebaseaduslik.

Rasedusest tulnuks tööandjale tingimata teada anda. Seda võib teha ka pärast lepingu lõpetamist palvega ennistada end tööle. Samas ei tohiks pikalt tööandja vastust ootama jääda, kuna töölepingu lõpetamise vaidlustamiseks töövaidluskomisjonis või kohtus on aega ainult üks kuu.

Individuaalse töövaidluse lahendamise seaduse paragrahvi 28 lõige 3 kohaselt on töölepingu lõpetamine ebaseaduslik ka siis, kui tööandja ei olnud töölepingu lõpetamise ajal lepingu lõpetamist keelavast asjaolust teadlik. Küsijal on õigus pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtusse, et nõuda töölepingu lõpetamise ebaseaduslikuks tunnistamist ja hüvitust või siis tööle ennistamist ning sunnitud puudumise aja eest keskmise palga maksmist. Kui töötaja soovib hüvitust ebaseadusliku töölepingu lõpetamise eest (see võib olla kuni kuue kuu keskmine palk), siis ei ole tal õigust tööle ennistamisele ega palgale töölt puudutud aja eest. Ning vastupidi – soovib töötaja ennistamist ja puudutud aja palka, siis ei ole õigust hüvitusele.

Kui töötaja ei teatanud töö-andjale töölepingu lõpetamist keelavast asjaolust ja tööandja ei saanud olla sellest teadlik, võib töövaidlusorgan töötaja rahalise nõude rahuldada osaliselt või jätta hoopis rahuldamata.