Lugeja küsib: „Palun selgitage puhkuse aegumise teemat. Kui kaua saab näiteks selle tööaasta eest ettenähtud puhkust veel kasutada? Kas viie varasema aasta puhkused on praeguseks juba aegunud? Igal aastal puhkasin umbes nädala jagu vähem, kui seadus ette näeb, ja tahaksin sel aastal kõik vanad jäägid välja võtta.”

Üldjuhul aegub põhipuhkus ühe aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse. Näiteks 2015. aasta puhkus või selle osa tuleb aegumise vältimiseks välja võtta tänavu enne 31. detsembrit. Samas nõuab töölepinguseadus, et puhkuste ajakavas oleks märgitud ka kasutamata puhkuseosa. 2010. aasta kasutamata puhkuse nädal võidi viia 2011. aastasse, 2011. aasta puhkusenädal 2012. aastasse jne. Nii võis küsija enese teadmata igal aastal kasutada ka eelmise aasta puhkuseosa ja nii aastast aastasse. Sel juhul ehk ei olegi aegumata puhkust. Soovitan üles otsida kõigi viie aasta puhkuste ajakavad, sealt peaks selguma, mis aja eest täpselt puhkust kasutati ja milline osa on üle viidud järgmisse aastasse. Kui sellist üleviimist ei ole tehtud, on nõudeõigus enne 2015. aastat välja teenitud puhkuseosadele aegunud.

Rasedus- ja sünnituspuhkuse, lapsehoolduspuhkuse ning lapsendajapuhkuse ajaks puhkuste aegumine peatub, st seda aega aegumise aja hulka ei arvata.

Saada oma tööalane küsimus: agne.narusk@epl.ee Vastused ilmuvad samas rubriigis esimesel võimalusel.