•• Olen alla kolmeaastase lapse isa ja töötanud praeguses töökohas pea kolm aastat. Hiljuti ütles tööandja, et kahe nädala pärast saadetakse mind kaheks kuuks osaliselt tasustatud puhkusele. Kui peaksin sellest keelduma, järgneb koondamine. Olen lugenud, et alla kolmeaastase lapse vanemat ei tohi koondada. Kas tööandja saab puhkusest keeldumist võtta kui koondamisega nõustumist? Millised on minu õigused ja kas selline skeem – osaliselt tasustatud puhkusest keeldumine viib koondamiseni – on seaduslik?

Koondamiseks ei ole tarvis töötaja nõusolekut, see on tööandja ühepoolne otsus. Koondamine eeldab töö lõppemist kas töömahu vähenemise, tootmise või töö ümberkorraldamise vms tõttu. Osaliselt tasustatavast puhkusest keeldumine ei ole iseenesest koondamise põhjus. Kuid kui töömaht väheneb, võib tööandjal koondamise olukord tekkida. Koondada saab aga ainult neid töötajaid, kelle suhtes ei ole kehtestatud lepingu lõpetamise piirangut. Töölepinguseaduse (TLS) § 92 kohaselt on raseda ja alla kolmeaastast last kasvatava isiku koondamine keelatud. Tööandja, kes ilma töötaja või tööinspektori nõusolekuta kehtestab osalise tööaja või saadab töötaja osaliselt tasustatavale puhkusele, on kohustatud talle maksma ka hüvitust saamata jäänud palga ulatuses (vt TLS-i § 68 lg 3).

•• Töötan põhikohaga hotellis, kus minu jaoks ei ole enam piisavalt tööd. Tööandja pakub allkirjastamiseks uut töö­lepin­gut, millega vähendatakse oluliselt töötunde. Palk võib väheneda kuni 60 protsenti. Miinimumpalgaga ma oma lapsi ei toida ja eluaseme eest maksta ei suuda. Ma ei taha lepinguga nõustuda, tahaks pigem koondamist. See annaks mõneks ajaks paremad võimalused uue töö leidmiseks. Kuid hotellil pole koondamishüvitiseks raha. Kui ma uuele lepingule alla ei kirjuta ja hotell mulle rakendust ei leia, siis mis saab edasi? Kas saan ise koondamist nõuda?

Ilma töötaja nõusolekuta ei saa tööandja tööaega ega põhipalka vähendada. Kui tööandjal koondamishüvitisteks raha ei ole ja töötaja oma töölepingu tingimusi muut­ma ei soostu ega lõpeta ise töölepingut, tuleb mõlemal poolel jätkata seniste tingimuste täitmist.

Olukorras, kus tööandjal pole kogu tööaja jooksul tööd anda, võib kõne alla tulla ka töölepingu lõpetamine TLS-i § 82 alusel tööandjapoolse lepingutingimuste rikkumise tõttu, kuid see ei ole töötaja kohustus, vaid õigus. Töötaja peab sellekohase avalduse esitama vähemalt viis kalendripäeva varem ja tööandjal tuleb maksta hüvitust kahe kuu keskmise palga ulatuses. Ise enda koondamist, s.t töölepingu lõpetamist TLS-i § 86 p 3 alusel nõuda ei saa.

•• Olen töövõimetuspensionär (60%) ja töötanud viimased kolm aastat riigiettevõttes. Ees ootab koondamine. Kas ka minul on õigus saada töötuskindlustushüvitist?

Täpselt ei saa küsimusele vastata, sest pole teada küsija vanus. Kui ta on jõudnud vanaduspensioniikka, siis ei ole tal õigust saada töötuskindlustushüvitist. Kui ta on aga noorem ja töötuskindlustusmaks makstud, siis tuleb end töötuna arvele võtta ja tekib ka töötuskindlustushüvitise õigus. 

Järgneb 17. märtsil.