•• Nagu teada, valitakse kõrgkooli õppejõud ametisse avaliku konkursi korras trükimeedias avaldatud konkursikuulutuse alusel. Kuulutus avalikustab ametikoha nimetuse, valitava hõive (0,25–1,0 kohta) ning ametiperioodi pikkuse (enamasti viis aastat). Kas administratsioonil on hiljem õigus väljakuulutatud tingimusi ühepoolselt muuta? Näiteks märkida dotsendi töölepingusse viie tööaasta asemele neli ja vähendada õppejõu koormust keset õppeaastat poole võrra? Õppejõud on töötajate üldkoosoleku poolt valitud ka töökeskkonnavolinikuks.  Kuid kas töölepingu lõpetamine töökeskkonnavolinikust õppejõuga on üldse lubatud?

Üli­koo­li­sea­du­se, sa­mu­ti ka ra­ken­duskõrg­koo­li sea­du­se ko­ha­selt va­li­tak­se kor­ra­li­sed õppe-jõud kon­kur­si kor­ras ku­ni viieks aas­taks, era­kor­ra­li­sed õppejõud võetak­se töö­le ku­ni kol­meks aas­taks. Kon­kur­si­tea­tes peab ole­ma muu hul­gas sõlmi­ta­va töö­le­pin­gu aeg, mis võib ol­la ka lühem kui viis aas­tat. Töö­le­ping sõlmi­tak­se täh­ta­jaks, mis oli näi­da­tud aval­da­tud kon­kur­si­tin­gi­mus­tes. Sel­le nõude rik­ku­mi­se kor­ral on kan­di­dee­ri­nud isi­kul õigus töö­le­pin­gu sõlmi­mi­sest keel­du­da (vt üli­koo­li­sea­du­se § 39 lg 4) ning esi­ta­da kae­bus riik­li­ku jä­re­le­val­ve teos­ta­ja­le – üli­koo­li pu­hul ha­ri­dus- ja tea­dus­mi­nis­tee­riu­mi­le.

Töö­le­pin­gu sõlmi­mi­se jä­rel tu­leb ju­hin­du­da töö­le­pin­gu­sea­du­se reeg­li­test, v.a üli­koo­li­sea­du­se § 39 lg 6 sä­tes­ta­tud keeld koon­da­da õppejõudu õppe­se­mest­ri kes­tel. Töölepingusea-duse (TLS)  jär­gi ei saa tö­öand­ja töö­le­pin­gu tin­gi­mu­si (v.a tö­öa­ja reÏiim ehk tö­öa­ja al­gu­se ja lõpu kel­laa­jad) ühe­pool­selt muu­ta.

Õp­pejõud, kes üli­koo­li­le va­ja­li­ke le­pin­gu­tin­gi­mus­te muu­da­tus­te­ga nõus ei ole, saab lõpe­ta­da töö­le­pin­gu TLS § 82 alu­sel tö­öand­japool­se le­pin­gu­tin­gi­mus­te rik­ku­mi­se tõttu. Kui ta se­da ei tee, võidak­se ta se­mest­ri lõpus koon­da­da.

Töö­ta­ja­te esin­da­jaks (sh töö­kesk­kon­na­vo­li­ni­kuks) va­li­tud töö­ta­jal, sh õppejõul, on töö­ta­ja­te koon­da­mi­se kor­ral töö­le jää­mi­se ee­lisõigus. Kuid töö­le­pin­gus et­tenäh­tud täh­ta­ja saa­bu­mi­se tõttu le­pin­gu  lõpe­ta­mi­sel min­geid ee­li­seid kel­le­le­gi et­te näh­tud ei ole, sest sel ju­hul ei lõpe­ta­ta töö­le­pin­gut tööand­ja al­ga­tu­sel (vt TLS § 71).  Niisiis lõpeb tähtajaline tööleping ka töökeskkonnavolinikul.

Saada oma tööalane küsimus:

agne.narusk@epl.ee