Lapsehoolduspuhkust võib kasutada ühes osas või osade kaupa igal ajal kuni lapse kolme-aastaseks saamiseni. Lapsepuhkusel töötaja töökohta pole töö-andjal mõtet kaotada, sest see tuleb tal taastada, kui töötaja soovib enne lapse kolmeaastaseks saamist tagasi tööle tulla.

Tööandjal ei ole õigust ühepoolselt, ilma töötaja nõusolekuta teda teisele tööle üle viia. Töölepingu lõpetamine tööandja algatusel rasedaga või inimesega, kes kasvatab alla kolme aastast last, on täiesti keelatud koondamise, ametikohale või tehtavale tööle mittevastavuse ja pikaajalise töövõimetuse tõttu. Muul juhul on vaja tööinspek-tori luba.

Lapsehoolduspuhkuse ajaks võib asendaja tööle võtta täht-ajalise töölepinguga. Kui asendatav soovib tööle tagasi tulla, siis asendaja tööleping lõpetatakse tähtaja saabumise tõttu. Asendaja töölepingu tähtaeg ei pea olema kalendaarselt määratud, see võib olla seotud asendatava tööle naasmisega.

Nii lapsehoolduspuhkusele jäämiseks kui ka selle ennetäht-aegseks lõpetamiseks tuleb töö-andjale esitada sellekohane avaldus. Viisaka suhtlemise nõue eeldab, et avaldus oleks esitatud mõistliku aja jooksul ette, kuna tööandjal on tarvis teha mitmeid toiminguid – lõpetada asendaja tööleping, korraldada töid ümber jne. Praegu etteteatamise aega õigusaktidega kehtestatud ei ole, kuid see võiks olla näiteks kaks nädalat.