••  Mõni kuu enne mu “dekreeti”  minekut müüdi firma, kus töötasin, teisele omanikule. Enne müüki tehti olemasoleva firma kõrvale uus, millega seotu lisati enesestmõistetavalt minu tööülesannete hulka. Kuid minu töölepingut ümber ei tehtud. Ehkki tegin enne lapsehoolduspuhkusele jäämist tööd juba uuele firmale, on vana firma kadumisega juriidiliselt kadunud ka minu töökoht.  Nüüd tahaksin hakata taas tööd tegema, laps on veel alla kaheaastane. Kui aus olla, siis samasse kohta tagasi minna ei tahagi. Mis on selles loos minu õigused, kas saan loota näiteks koondamisele?

Küsimusest ei selgu, kumb firma maksis küsijale kuni rasedus- ja sünnituspuhkusele jäämiseni palka. Kui palka maksis vana firma, läks tööleping töölepinguseaduse (TLS) § 6 lg 1 p 3 alusel üle firma ostjale. Küsija võib sel juhul oma lapsehoolduspuhkuse lõpetada ja nõuda ostja firmas oma töölepingule vastavat tööd.

Kui aga töösuhe vanas firmas faktiliselt lõppes, tööd tehti ainult uuele firmale ja see maksis ka palka, siis tekkis töölepinguline suhe selle firmaga, olenemata asjaolust, et kirjalik tööleping jäi vormistamata. TLS § 28 lg 2 kohaselt võrdsustatakse tegelikult tööandja poolt tööle lubamine töölepingu sõlmimisega, sõltumata sellest, kas leping on kirjalikult vormistatud. Sel juhul peab nn uus firma küsija lapsehoolduspuhkuse tema soovil lõpetama ja andma talle endist tööd.

Asendajal peaks olema tähtajaline tööleping, mis peaks küsija tööle asumisega lõppema. Vahel võetakse asendaja tööle määramata ajaks. Siis võib tööandjal tekkida koondamise olukord, kuid kuna alla kolmeaastase lapse vanema töölepingu lõpetamine koondamise tõttu on täiesti keelatud, kuulub koondamisele asendaja. Nii või teisiti peab küsija töökoht olema alles. Koondada teda enne lapse kolmeaastaseks saamist ei ole lubatud, isegi kui ta seda ise väga tahaks. Töölepingu võib lõpetada poolte kokkuleppel, seejuures võib ka hüvitustes kokku leppida.

Saada oma tööalane küsimus:

agne.narusk@epl.ee