Jah, töökoht säilib. Tööleping kehtib edasi, lapsehoolduspuhkuse ajaks see ainult peatub. Kindlasti tuleb tööandjale esitada avaldus järgmise lapsehoolduspuhkuse vormistamiseks.

•• Töötaja tuli meie asutusse tööle 1. veebruaril 1999. Nüüd on ta kuni 11. novembrini lapsehoolduspuhkusel. Kui palju on töötajal selleks ajaks tööstaaži? Vahepeal on ettevõttes muutunud palgaarvestuse alused. Kui töötaja ei ole uute tingimustega nõus, tuleb ta koondada. Mitme kuu eest on tal õigus hüvitist saada ja mille järgi seda arvestada?

Lapsehoolduspuhkus arvatakse pideva tööstaaži hulka. Seega on 11. novembriks 2005 töötaja pidev tööstaaž üle viie aasta ja töölepingu lõpetamisest koondamise tõttu tuleb kirjalikult ette teatada vähemalt kolm kuud ja maksta hüvitiseks kolme kuu keskmine palk. Hüvitiste arvutamisel võetakse üldjuhul aluseks viimase kuue kalendrikuu keskmine kuupalk. Kui töötaja oli lapsehoolduspuhkusel ega ole viimase 12 kuu jooksul palka saanud, tuleb tema palka korrigeerida seadusega (vabariigi valitsuse 23.08.2001. a määrus nr 278, § 3 lg 3 ja 4) ettenähtud viisil ja maksta hüvitust korrigeeritud palga alusel.

Kui töötaja ei nõustu pakutavate palgatingimustega ja tööandjal ei ole võimalik seniste tingimuste järgi maksta, on õige tööleping koondamise tõttu lõpetada. Tööandja algatusel töölepingu lõpetamine muul alusel tuleb kõne alla ainult sel juhul, kui põhjused on olemas.

Töötaja võib omal algatusel töölepingu lõpetada töölepingu seaduse paragrahvi 82 alusel tööandjapoolse lepingutingimuste rikkumise tõttu, teatades sellest tööandjale ette viis päeva. Sel juhul peab tööandja maksma töötajale hüvitist kahe kuu keskmise palga ulatuses. Kindlasti peavad töölepingutingimuste rikkumised ka toimunud olema. Töötaja ei pea sel juhul ilmtingimata töölt lahkuma, ta võib nõuda töövaidluskomisjoni või kohtu kaudu ka endiste tingimuste taastamist.

Saada tööalane küsimus: agne.narusk@epl.ee