•• Soovin omal soovil lõpetada tähtajatut töölepingut. Järgmisest nädalast algab koolitus, mille lõpetamise järel saan kvalifikatsiooni hoopis teisel erialal. Kas töölepingu lõpetamisest teatamise tähtaeg on sel juhul üks kuu või hoopis viis päeva? Kas koolitus sobib õpingute tingimuse alla?

Omal soovil töölepingu lõpetamisest peab töötaja üldjuhul teatama üks kuu ette. Üks erandeid on õppima asumine. Töölepingu seaduse vastuvõtmise ajal peeti selle all silmas statsionaarset õpet ülikoolis või muus õppeasutuses. Tavaliselt olid siis sisseastumiseksamid augustis ja õppima asuti 1. septembril. Tudengiks saanule tuli tagada seaduslik võimalus tööleping lühema teavitamisajaga lõpetada. Ka nüüd võib tekkida töölepingu kiirema lõpetamise vajadus, kui töötaja asub täiskoormusega omandama näiteks kõrgharidust, s.t osaleb tasemekoolituses.

Kursuse puhul on tõenäoliselt tegemist tööalase koolitusega täiskasvanute koolituse seaduse mõttes. See koolitusvorm võimaldab kutse-, ameti- ja/või erialaste teadmiste, oskuste ja vilumuste omandamist ja täiendamist, samuti ümberõpet töökohas või koolitusasutuses. Töö-alase koolituse ajaks on võimalik võtta 14 kalendripäeva õppepuhkust keskmise palga säilitamisega. Töö jätkamine ei ole takistatud sellisel moel nagu tasemeõppesse asumisel.

Eelöeldu tõttu arvan, et töö-alane koolitus ümberõppe kursuse vormis ei anna töötajale nõudeõigust töölepingu lõpetamiseks viiepäevase etteteatamisega. Muidugi võib tööandja töötajale vastu tulla ja lõpetada lepingu lihtsalt varem.