Kadi Pärnits, ametiühingute õigussekretär

Tööraamat on dokument, mis tõendab, et inimene töötab töölepingu alusel. ühtlasi tõestab see inimese tööstaazhi, millest sõltub tema pension.

Töötaja on kohustatud tööle asumisel esitama tööandjale tööraamatu. Kui ta ei ole varem kusagil töötanud ja tal ei ole tööraamatut, peab tööandja selle vormistama. Seda tuleb teha hiljemalt nädala jooksul pärast inimese tööle asumist. Tööraamatu planke saab Tallinnas Riigi Tööturuametist Luha tn 16.

Tööraamat on hoiul tööandja juures, kes vastutab selle korrektse täitmise eest. Lisaks töötaja isikuandmetele kantakse tööraamatusse tööle asumise aeg, samuti töölepingu peatamine kauemaks kui kolmeks kuuks ja töölepingu lõpetamine. Eraldi märgitakse töötamise aeg neil kohtadel või tingimustes, mis annavad töötajale õiguse saada sooduspensioni või suuremat pensioniõiguslikku staazhi.

Töötaja nõudmisel kantakse tööraamatusse ka andmed tehtud tööde ja ametikohtade kohta, samuti kohakaasluse korras või ajutiselt teise tööandja juures töötatud aeg (töötaja peab esitama tõendavad dokumendid).

Töösuhte lõppemisel kantakse tööraamatusse töölepingu lõpetamise kuupäev. Töölepingu lõpetamise põhjuse (tööleping= u seaduse paragrahv, lõige või punkt) võib ära märkida vaid juhul, kui töötaja seda nõuab. Tööraamatut, kuhu tööandja on omal algatusel kirjutanud töölepingu lõpetamise põhjuse, ei tohiks vastu võtta. Tööandjalt tuleb nõuda selle sissekande tühistamist. Ta peab töötajale välja andma tööraamatu dublikaadi.

Muid ebatäpseid või valesid kandeid võib parandada tööraamatus, kirjutades sinna kehtetuks tunnistamise kande. Sissekandeid ei ole aga lubatud lihtsalt läbi kriipsutada.

Kui tööraamatus on kõik lahtrid täis kirjutatud, lisatakse sinna vaheleht.

Tööraamatu peab töötaja kätte saama töölepingu lõpetamise päeval koos lõpparvega. Kui töötaja ei ole neid sel päeval vastu võtnud, on tööandja kohustatud talle tööraamatu andma nõude esitamise päeval ja maksma lõpparve viie järgneva päeva jooksul.

Kui töötaja puudub töölepingu lõpetamise päeval, saadetakse talle samal päeval postiga teade, et ta peab tööraamatu välja võtma. Tööraamatut ennast võib posti teel saata ainult töötaja nõusolekul.

Mõned tööandjad hoiavad töölt lahkunud inimese tööraamatut kinni. Näiteks nõutakse sageli, et töötaja hüvitaks enne väidetavalt tema tekitatud kahju või täidaks mingid muud tingimused. Kui tööandja peab tööraamatut kinni, tuleb tal aga töötajale maksta keskmist palka iga tööraamatu kätteandmisega viivitatud päeva eest.