Jah, võib. Nii peaks olema siis kirjas ka puhkuste ajakavas, muidu peaks seda kogu aeg muutma.

Kuidas käib töölepingu lõpetamine? Kas tööandja saab ühepoolselt töölepingut lõpetada? Kas töötaja peab ise küsima tööraamatut?

Töölepingu lõpetamine käib töölepingu seaduses, karistusena lepingu lõpetamisel ka töötajate distsiplinaarvastutuse seaduses sätestatud korras. Tööandja ühepoolne töölepingu lõpetamine on täiesti võimalik, selleks annab töölepingu seaduse paragrahv 86 koguni 11 alust.

Töölepingu lõpetamise päeval peab töötaja ise minema personalitöötaja juurde tööraamatut küsima ja viimane peab selle ka vormistatult kätte andma. Kui töötaja mingil põhjusel ei saa tööraamatule järele minna, võib ta paluda tööandjal selle posti teel saata. Ilma töötaja soovita ei tohi tööandja tööraamatut postiga saata.

Töötaja läks lapsehoolduspuhkusele. Tänaseks on puhkus möödas, kuid töötaja ei ole tööle tulnud ega ühendust võtnud. Kuidas tuleks tööleping lõpetada? Mis saab töötaja puhkusekohustusest?

Soovitan saata töötajale järelepärimine töölt puudumise põhjuste kohta. Kui ta ei vasta, tööle ei ilmu ja puudumist põhjendavaid tõendeid ei esita, võib töölepingu lõpetada töötajapoolse töökohustuste rikkumise tõttu, järgides tingimata ka töötajate distsiplinaarvastutuse seaduses sätestatud karistuse määramise korda.

Töölepingu lõpetamisel tuleb kasutamata jäänud puhkuse hüvitis välja maksta või töötaja arvele üle kanda.

Kas alla kaheaastase lapse arstist emal on kohustus teha haiglas öövalveid, kui ametikoha tööülesannete hulka kuuluvad ka öö- ja päevavalved?

Kohustust ei ole. Töö- ja puhkeaja seaduse paragrahvi 11 lõige 4 kohaselt võib inimest (nii ema kui ka isa), kes kasvatab alla 12-aastast või puudega last või hooldab täielikult töövõimetut inimest, rakendada tööle ööajal (kella 22-st kuni 6-ni) üksnes tema nõusolekul.

Töötan asutuses septembrist 1992. Kahjuks on juhtunud nii, et mitmetel põhjustel on mul puhkus välja võtmata nelja aasta ja ühe kuu eest. Kas ma nüüd kaotan selleks õiguse?

Tänavu ei ole veel ükski puhkus aegunud. Puhkuseseaduse paragrahvi 38 kohaselt enne 1. jaanuari 2002 tekkinud puhkusenõudele aegumist ei kohaldata. Alles 2006. aastal hakkavad aeguma selle tööaasta puhkused, mille lõpp langes 2002. aastasse. Näiteks tööaasta 22. märts 2001–21. märts 2002 puhkusele võib kohaldada aegumist pärast 22. märtsi 2006.

Soovitan kokkuleppel tööandjaga lisaks jooksva tööaasta puhkusele kasutada ka eelmiste aastate puhkusi, et võlg saaks likvideeritud.

Küsimusi saab jätta:

• e-posti aadressil: agne.narusk@epl.ee või saata postiga Narva mnt 13, 10151 Tallinn, “Küsi juristilt”