Rahvasuus kutsuti tervisepäevadeks enne 1. oktoobrit 2002 kehtinud ravikindlustusseadusega ettenähtud võimalust ilma töövõimetusleheta puududa töölt tervislikel põhjustel või kuni 14-aastase lapse hooldamiseks kolm päeva kalendriaastas ilma palga ja hüvitiseta. Enam ükski seadus sellist võimalust ei anna. Küll aga on võimalik selline säte kollektiivlepingusse kirjutada.

8. aprillil oli mul graafiku järgi tööpäev, vahetus algas kell 18 ja kestis 9. aprilli kella 06-ni. Kuidas sel juhul töötunnid kirja panna?

Töötundidena tuleb kirja panna kogu töötatud aeg, st 12 tundi või vähem, kui einetamis- ja puhkeaeg (lõuna) tööajast välja arvatakse. Seaduse alusel tööpäeva 8. aprillil ei lühendata. Kuna aga osa vahetusest langes riigipühale, tuleb kogu vahetuse jooksul tehtud töö eest maksta kahekordselt.

Kui kaua saab asutus pikendada tähtajalist töölepingut? Olen olnud tööl üle aasta ja iga paari kuu tagant tehakse jälle uus lepingulisa. Kui firmas vabaneb see ametikoht, kus mina töötan praegu tähtajalise lepinguga, kas on minul õigus see endale saada või võib firma võtta uue inimese ja mina jään ikka lepingu pikendamist ootama?

Tähtajalist töölepingut saab sõlmida ainult töölepingu seaduse paragrahvis 27 lõige 2 näidatud alusel. Küsimusest see alus kahjuks ei selgu.

Tähtajalise ehk määratud ajaks sõlmitud töölepingu maksimaalne kestus võib olla viis aastat. 1. maist jõustunud töölepingu seaduse täienduse kohaselt peab tööandja küll teavitama tähtajalist töötajat vabadest töökohtadest, arvestades töötaja kvalifikatsiooni ja kutseoskusi, kuid otsest kohustust seda töötajale pakkuda tal ei ole.

Töötan aktsiaseltsis 1992. aastast alates tähtajatu töölepingu alusel. Töö-andja esitas kõigile töötajatele allkirjastamiseks uued töölepingud, milles muutis olulisi kohustusi. Nimelt lisas tööandja töölepingusse punkti töötaja piiramatu vastutuse kohta. Kas tööandjal on õigus muuta töölepingut ühepoolselt ja panna töötajale piiramatut vastutust?

Ei, tööandjal ei ole õigust töölepingut ühepoolselt muuta, va juhul, kui muudatused tulenevad seadusest. 1. mail jõustunud töölepingu seaduse paragrahv 26 muudatuse kohaselt tuleb töölepingusse lepingupoolte andmetesse lisada isikukood või registreerimisnumber, elu- või asukoht, tähtajalise töölepingu korral selle sõlmimise alus, tööülesannete kirjeldus, palgatingimused, põhi- ja lisapuhkuse kestus ning alused lisapuhkuse andmiseks, töölepingu lõpetamise etteteatamistähtajad, nende määramise alused või vastavad viited õigusaktile või kollektiivlepingule.

Enne 1. maid 2004 sõlmitud töölepingutesse tuleb uued nõutavad tingimused vormistada hiljemalt 2005.aaasta 1. jaanuariks, kuid selle juures ei tohi muuta seniseid.

Piiramatut materiaalset vastutust tööandja ühepoolselt kehtestada ei saa. Selle tõttu, et töötaja keeldub töölepingu muutmisele alla kirjutamast, lepingut lõpetada ei tohi, kuid seaduses on ette nähtud võimalused töölepingu lõpetamiseks tööandja algatusel, st ühepoolselt. Need on näiteks koondamine, töötaja mittevastavus oma ametikohale või tehtavale tööle tööoskuse või tervise tõttu, pikaajaline haigus, töölepingu lõpetamine distsiplinaarkaristusena jms.

Küsimusi saab jätta:

• e-posti aadressil: agne.narusk@epl.ee või saata postiga Narva mnt 13, 10151 Tallinn. Vaata teisi vastuseid ka www.eakl.ee