•• Kui pikk on toote garantii, kui müük toimub ettevõtete vahel?

Seadus garantii tähtaega ei määra. Kui müüja aga annab tootele konkreetseks tähtajaks garantii, tuleb seda pidada müügigarantiiks. See täiendab pretensioonide esitamiseks seadusega antud võimalusi.

Võlaõigusseadus eristab müügigarantiid ja asja lepingutingimustele mittevastavust. Esimene neist tähendab garantii andja vabatahtlikku lubadust müüdud asi garantiis ettenähtud tingimustel tasuta või tasu eest välja vahetada, parandada või tagada muul viisil selle vastavus garantii tingimustele. Garantii eesmärk on anda ostjale seaduses sätestatust soodsam seisund, kuid selle puudumine ei tähenda sugugi, et müüja asja puuduste eest ei vastuta.

Müüja vastutus on asja lepingutingimustele mittevastavuse puhul oluliselt laiem: seadus sätestab lepingu mõlemale poolele kindlad käitumisreeglid, kohustused ja õigused. Müüja vastutab asja lepingutingimustele mittevastavuse eest – kui ost toimus majandustegevuses – kuni lepingust tulenevate nõuete aegumistähtaja saabumiseni, mis vastavalt tsiviilseadustiku üldosa seaduse üldreeglile on kolm aastat.

Seda tähtaega piiravad mitmed võlaõiguse põhimõtted: ostja teadmine asja puudustest lepingu sõlmimisel või kohustus teatada neist õigeaegselt müüjale.