•• Millist infot võib pakkuja hankemenetluses küsida?

Kuna riigihanked on seotud paljude formaalsustega ja kogu menetlus on seadusega täpselt reguleeritud, on küsimus selles, millist infot on hankija kohustatud pakkuja nõudmisel avaldama.

Pakkuja võib küsida infot hanke tingimuste kohta – mida ja mis tingimustel ostetakse või tellitakse. Igal hankemenetluses osaleval ja huvitatud isikul on õigus saada selgitusi hanketeate ja -dokumentide kohta.

Huvitatud isikul peab täiendava eeldusena olema võimalik hankemenetluses osaleda. Selgitustaotluse vastuse saadab hankija võrdse kohtlemise ja ausa konkurentsi tagamiseks selgitusi või täiendavat teavet küsinud isiku kõrval ka kõigile teistele pakkujatele või hankedokumendid saanud huvitatud isikutele.

Pakkujal on õigus saada oma pakkumusega seotud infot: kvalifitseerimata jätmise või tagasilükkamise põhjused jne. Info peab olema piisav järelduste tegemiseks ja vajaduse korral otsuse vaidlustamiseks.Vastavaks tunnistatud pakkumuse esitanud pakkujal on õigus saada infot ka edukaks osutunud pakkumust iseloomustavate andmete ja selle eeliste kohta võrreldes tema pakkumusega – eelkõige andmeid, mida hankija vastavalt pakkumuste hindamiskriteeriumitele hindas ja mille alusel pakkumusi võrdles.

Pakkumus on konfidentsiaalne ja seal sisalduvat teavet võib avalikustada üksnes seaduses sätestatud juhtudel ja ulatuses. Seda peab infot küsides arvestama ka pakkuja.