Kui töötasu jääb aga alampalgast madalamaks, võib tekkida olukord, kus maksu tuleb arvestada siiski alampalgalt (4350 krooni). Eelkõige puudutab see osalise tööajaga töölepingu alusel töötavaid töötajaid.

Kuumäära pealt sotsiaalmaksu tasumine ei ole iseenesest midagi uut, kuid teema on aktuaalseks muutunud just seetõttu, et varem oli määr madalam ja alles sellest aastast tõusis sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär võrdseks palga alammääraga.

Sotsiaalmaksuseaduse järgi peab tööandja iga kuu maksma sotsiaalmaksu töötajale makstud palgalt, kuid mitte vähem kui 4350 kroonilt, mis teeb tööandja sotsiaalmaksu minimaalseks kohustuseks 1436 krooni kuus.

Samal ajal kehtivad ka erandid – tööandja ei pea sotsiaalmaksu kuumääralt tasuma nende puhul, kelle eest tasutakse maksu neile tegelikult makstud palgalt, isegi kui see on kuumäärast madalam. Eelkõige on erandid tehtud pensionäride, õppurite, väikeste laste emade jne suhtes, kes tihtipeale töötavadki osalise tööajaga. Erand kehtib ka töötajate suhtes, kellele on töölepinguseaduse § 68 alusel kehtestatud osaline tööaeg või kes on saadetud osaliselt tasustatavale puhkusele. Loomulikult on sotsiaalmaks väiksem ka siis, kui töötaja tervet kuud ei töötagi, näiteks on asunud tööle või lahkunud töölt sellel kuul, on ajutiselt töövõimetu või puhkusel.

FIE-de puhul üksainus reegel

Nagu mainitud, kehtib kuumäära pealt tasumise kohustus ainult töölepingulise töötaja puhul. Kui tegemist on töövõtu- või muu võlaõigusliku lepingu alusel või juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmele makstava tasuga, siis makstakse sotsiaalmaksu isikule alati tegelikult makstud tasult ning puudub kohustus maksta sotsiaalmaksu vähemalt alammääralt.