•• Kes peavad kasutatud patareisid tagasi võtma?

Alates septembri lõpust on tarbijatel võimalik anda oma vanad patareid ja akud tasuta ära neid müüvatesse kauplustesse. See, kes tegeleb patareide või akude turustamisega, peab neid ka tagasi võtma. Kuigi tegemist on eelkõige tootja kohustusega, käib reaalne täitmine ikka turustajate kaudu.

Nüüdse patareidest ja akudest tekkinud jäätmete kogumise, tootjale tagastamise ning taaskasutamise või kõrvaldamise korra kohaselt on tootjatele ja turustajatele tulnud juurde mitu kohustust. Need on eelkõige seotud tarbijate teavitamisega ja patareide kogumisega. Konkreetselt kogumise osas näeb 26. septembril jõustunud kord ette, et tootja on kohustatud kantavate patareide ja akude ning mootorsõidukite patareide ja akude jäätmed tarbijalt turustaja müügikohtade kaudu tasuta tagasi võtma. Samal ajal on tootjale pandud ka kohustus varustada turustajat kogumiseks vajaliku kogumismahutiga. Turustajaks on jäätmeseaduse kontekstis isik, kes pakub tooteid kaubanduslikel alustel isikutele, kes kavatsevad neid tooteid kasutada. Seega on pood, kes patareisid või akusid müüb, ka turustaja.

Väga aktiivselt tegelevad kasutatud patareide ja akude kogumise korraldamisega ka tootjavastutuse organisatsioonid (nt. MTÜ Eesti Elektroonika­­romu), kes koostöös tootjate ja turustajatega aitavad igati kaasa tagastussüsteemi toimimisele.

Lisaks kogumise korraldamisele nõuab uus kord ka tarbijate patareide tagastamise võimalusest teavitamist. Selleks peab tootja tegema turustaja müügikohtades tarbijatele kättesaadavaks teabe, et nad saavad seal patarei- ja akujäätmeid tagastada.