•• Mida näitab toodetele pandud CE-märk?

Tootjate ja müüjate kasutatav ühtne vastavusmärk CE kinnitab, et seda kandev toode on kooskõlas Euroopa Liidu nn uue lähenemisviisi direktiiviga. Paljude toodete jaoks kohustuslik vastavusmärk näitab, et eeldatavasti vastavad need kehtivatele nõuetele, nende kasutamine on ohutu ja neid võib müüa kogu EL-is. Kuna direktiivi nõuetele mittevastavaid tooteid ei lubata Euroopa siseturule, tuleb märgise nõuet järgida ka tooteid kolmandatest riikidest sisse tuues. Toodetele, millele ei ole õigusaktiga seatud vastavusmärgi kohustust, seda panna ei või.

Teadmaks, kas märk on kohustuslik, tuleb tutvuda konkreetse toote kohta käivaid nõudeid sisaldavate õigusaktidega. Vastavusmärgi kuju, mõõtmed ja paigaldamine on samuti vastava määrusega paika pandud.

Esmalt sai CE-märgis tuntuks mänguasjadel, millest selle kasutamine algas. Valdkondade loetelu laieneb pidevalt: sinna kuuluvad masinad, ehitustooted, sideseadmed.

Toote kohta käivate nõuete arvestamist tõendatakse vastavushindamise protseduuriga. See ei tähenda ilmtingimata kontrollimist erapooletus laboris. On tooteid, mille puhul piisab tootja seletustest nõuetele vastavuse kohta. Potentsiaalselt ohtlikumate toodete puhul nõutakse erapooletu hindaja osalemist vastavushindamisel.