•• Mida tähendab ärikeeld?

Ärikeeld tähendab keeldu olla ettevõtja, juriidilise isiku juhatuse või seda asendava organi liige, juriidilise isiku likvideerija ja prokurist, samuti ei saa ärikeelu all olev isik esitada kandeavaldusi äriregistrile ega anda selleks volitusi. Ärikeeld piirab kohaldamise korral isiku ettevõtlusvabadust ning on üldjuhul seotud pankrotimenetlusega. Keelu saab määrata vaid kohus, arvestades konkreetseid asjaolusid ja keelu põhjendatust. Üldjuhul on ärikeelul preventiivne iseloom, s.t seda kohaldatakse vältimaks pankrotimenetluse võimalikke takistusi ning võlausaldajate (ka tulevaste) huvide kaitseks, samuti võib pankrotimenetluse ajal ärikeelu kohaldamise alus ära langeda.

Kehtivaid ärikeelde on äriregistri teabesüsteemi andmeil praegu 71, millest 11 on määratud käesoleval aastal.

Ärikeelu kohaldamine pankrotimenetluses on sätestatud pankrotiseaduse §-s 91. Selle kohaselt võib kohus juriidilisest isikust võlgniku pankroti korral määrata, kes isikutest ei või pankrotimenetluse lõpuni olla ettevõtja, juriidilise isiku juhtorgani liige, juriidilise isiku likvideerija ega prokurist. Isikute ring, kelle suhtes kohus üldse saaks ärikeeldu kohaldada, on toodud samas seaduses. Näiteks kuuluvad nende hulka võlgniku juhtorgani liikmed, likvideerijad ja raamatupidamise eest vastutavad isikud.

Lisaks pankroti ajal määratavale ärikeelule võib kohus eri kuritegude toimepanemisel määrata, et ärikeeld kehtib ka kuni kolme aasta jooksul pärast pankrotimenetluse lõppu.

Mait Palts

Eesti kaubandus-tööstuskoja jurist