•• Kas tööohutusnõuded kehtivad ka FIE-dele?

Seniajani oli sellele küsimusele vastata üsna keeruline, sest töötervishoiu ja tööohutuse seaduses puudus viide selle kohaldamise kohta ka füüsilisest isikust ettevõtjatele (FIE). Loomulikult pidi ja peab FIE ka edaspidi teenust osutades järgima üldisi ohutusnõudeid ning tagama, et ta oma tegevusega ei ohustaks teiste isikute tervist ega vara. Alates 1. juulist 2007 jõustuvas töötervishoiu ja tööohutuse seaduses leiduvad aga lisaks ka nõuded, mis puudutavad konkreetselt FIE-sid ning nende tööd ja tööõnnetusi.

Jõustuvate sätete kohaselt peab FIE igas tööolukorras tagama temale kuuluvate töövahendite, isikukaitsevahendite ja muude seadmete korrasoleku ja nõuetekohase kasutamise.

Kui füüsilisest isikust ettevõtja töötab samal ajal ühel töökohal koos ühe või mitme tööandja töötajatega (töölepingu alusel tööd tegevad töölised), siis peab ta teavitama töid korraldavat tööandjat või tema puudumisel teisi tööandjaid oma tegevusega seotud ohtudest ja tagama, et tema tegevus ei ohustaks teisi töötajaid. Samamoodi peab ka töid korraldav tööandja või tema puudumisel teised tööandjad teavitama samal töökohal teenust osutavat füüsilisest isikust ettevõtjat tööprotsessiga seotud ohtudest ja neist hoidumise abinõudest. Töötajatega ühel objektil koos töötavatele FIE-dele tuleb teatavaks teha ka päästetööde ja esmaabi andmisega seotud abinõud ning nende eest vastutavad töötajad.

Mait Palts

Eesti kaubandus-tööstuskoja jurist