•• Kas kasutamata puhkuse hüvitist tuleb maksta ka alla kuue kuu kestnud töösuhte puhul?

Lähtudes puhkuseseaduse nõuetest, tuleb töölepingu või teenistussuhete lõppemise korral tööandjal igal juhul maksta töötajale kasutamata jäänud puhkuse eest rahalist hüvitist, kuid kokku mitte rohkem kui nelja aasta kasutamata jäänud puhkuse eest. Seejuures ei tee seadus vahet sellel, mitu kuud töösuhe kestis.

Hüvitise maksmise puhul ei tohiks lasta end eksitada teisest puhkuseseaduse põhimõttest, mis räägib puhkuse andmisest esimese kuue kuu jooksul. Selle kohaselt on töötajal, kes on esimesel tööaastal töötanud vähemalt kuus kuud, õigus saada puhkust võrdeliselt töötatud kuude arvuga. Seega ei kohusta seadus üldjuhul tööandjat töötajale puhkust andma, kui tööstaazˇ on alla kuue kuu. Viimane ei tähenda aga seda, nagu esimesed kuus kuud puhkusearvestusse ei lähekski. Lähevad ikka!

Samast põhimõttest lähtub ka puhkusetasu arvutamise kord. Selle kohaselt tuleb näiteks juhul, kui töötaja on tööandja juures töötanud vähem kui kuus kalendrikuud, kuid vähemalt ühe terve kalendrikuu, võtta päevatasu arvutamisel aluseks eelnenud kalendrikuudel teenitud palga kogusumma. Alla ühe kuu töötamise korral võetakse aluseks kogu palk. Rahalise hüvitise arvutamisel korrutatakse päevatasu hüvitatavate puhkusepäevade arvuga.

Lühikeseks jäänud töösuhete korral tuleb täiendavalt meeles pidada, et töötatud kuude arvutamisel jäetakse vähem kui 15 päeva võrra täiskuude arvu ületavad päevad välja, 15 ja enam päeva ümardatakse aga terveks kuuks.

Mait Palts

Eesti kaubandus-tööstuskoja jurist