Kuna ehitamine ei ole üldjuhul ühe isiku tegevus, on ka vastutaja leidmine tihti komplitseeritud. Ehitamine on protsess, mis algab juba hoone kavandamisest ja projekteerimisest. Protsessi lõppemisena võib enamasti vaadelda kasutusloa andmist, mida teeb kohalik omavalitsus. Seega vastutavad võimalike puuduste eest enda töös vähemasti nii projekteerija, ehitaja kui ka võimalikud järelevalve teostajad, nt omanikujärelevalve. Kui puudus seisneb konkreetse ehitusmaterjali või -toote vigades, võib vastutus ulatuda ka konkreetse asja tootjani. Kes mille eest vastutab, tuleneb nii lepingutest, tavadest kui ka seadustest.

Reaalselt võib vastutuse küsimus olla ehitise tulevase omaniku jaoks nii keerukam kui ka lihtsam, sõltudes enamasti sellest, kellega on sõlmitud konkreetne leping ja kas tegemist oli teenuse tellimisega (telliti projekteerimist, ehitamist, järelevalvet jne eraldi) või müügilepinguga (osteti kellegi teise tellimusel valmistatud ehitis). Viimati mainitul juhul vastutab puudustega ehitise müügi eest selle müüja, kelle ees vastutavad omakorda need, kellelt konkreetne töö telliti.

Seadus kaitseb tellijat

Ehitamine on kahtlemata keerukas protsess ja sellega seotud riske on nii ehitajal kui ka tellijal. Tellija riske on seaduses ka vähendatud, nõudes ehitisele kindlasti garantiid. Ehitusseaduse tähenduses on garantii ehitusettevõtja poolt võetud kohustus tagada, et tema tehtud ehitustöö vastab lepingu tingimustele ja valminud ehitisel või selle osal säilivad määratud aja jooksul kasutamiseks vajalikud ohutuse ja kasutamise omadused ja kvaliteet. Sellise garantii kestus on vähemalt kaks aastat ehitamise lõppemise päevast arvates. Viimase määravad ehitusettevõtja ja ehitise või valmiva ehitise omanik omavahelises lepingus. Kui lepingus ei ole määratud ehitamise lõppemise päeva, peetakse ehitise garantii alguse ajaks ehitusettevõtja poolt ehitise või selle osa ehitise omanikule üleandmise päeva.

Erandina kohaldatakse ehitisse püsivalt paigaldatud seadmetele nende tootja poolt ettenähtud garantiid, mis võib olla pikem kui kaks aastat, kuid võib olla ka üldse olemata, kuna müügigarantii andmine on vabatahtlik. Seadus ütleb aga siin tellija kasuks, et ehitusettevõtja antav seadmete garantii kestus ei või olla lühem kui kuus kuud.