•• Millal tuleb lasta äriühingu majandusaasta aruanne auditeerida?

Äriühingute puhul sõltub majandusaasta aruande auditeerimise kohustus mitmest asjaolust. Kui näiteks aktsiaseltside puhul on aruande auditeerimine alati kohustuslik, siis teiste äriühingute, s.h osaühingute puhul see ilmtingimata nii ei ole.

Audiitorkontrolli läbiviimise kohustus OÜ aastaaruande auditeerimiseks võib tuleneda nii OÜ põhikirjast, äriseadustikust kui ka raamatupidamise seadusest. Kui kas või üks neist näeb ette auditeerimise, siis tuleb seda ka järgida.

Seega, kui audiitorkontrolli kohustus on põhikirjaga ette nähtud, kuigi seadused seda ei nõua, tuleb siiski lähtuda põhikirjast.

Äriseadustiku § 190 lg 1 kohaselt tuleb audiitoril lasta majandusaasta aruannet kontrollida, kui OÜ osakapital on üle 400 000 krooni või kui see on ette nähtud seaduses või põhikirjaga.

Raamatupidamise seaduse § 14 lõige 3 kohaselt on raamatupidamise aastaaruande audiitorkontroll kohustuslik raamatupidamiskohustuslasele, kellel vähemalt kaks järgmisest kolmest näitajast on aruandeaasta bilansipäeva seisuga suuremad kui: äriühingul müügitulu (netokäive) üle 10 miljoni krooni, bilansimaht üle 5 miljoni krooni ja töötajate arv kümme. Seega võib majanduse ja müügiarvude kasvamisel tekkida ka olukord, kus ühel aastal auditeerimisele mittekuulunud äriühing käib järgmisel aastal juba selle kohustuse alla, sest näiteks tema müügitulu ja töötajate arv on oluliselt suurenenud ja ületanud seadusega seatud kriteeriumid.

Mait Palts

Eesti kaubandus-tööstuskoja jurist