•• Kes võib kasutada “PROOV” numbrimärki?

“PROOV” registreerimismärk ehk õige nimega teisaldatav registreerimismärk on mõeldud ainult Eestisse müügiks toodud või Eestis valmistatud registrisse kandmata sõiduki piiratud kasutamise võimaldamiseks. Kui tavaline registreerimismärk on seotud konkreetse sõidukiga, siis “PROOV” märk on seotud kindla ettevõtjaga, kes võib seda kasutada mitmel enda sõidukil järjest. “PROOV” tähekombinatsiooni sisaldavat registreerimismärki väljastab Eesti Riiklik Autoregistrikeskus (ARK) sõidukite müügiõigust omava ettevõtja taotlusel.

Alates 21. jaanuarist jõustunud majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse “Mootorsõiduki ja selle haagise registreerimise eeskiri” muudatuste kohaselt väljastab ARK teisaldatava registreerimismärgi ja selle kasutamise päeviku sõidukite hulgi- ja jaemüügi õigusega ettevõtjale, sõiduki valmistajale või tema poolt tunnustatud edasimüüjale ja ARK-i poolt tunnustatud sõiduki teise astme valmistajale.

Kui varem kehtisid kasutatud ja uute sõiduautode müügiga tegelevatel ettevõtetel “PROOV” märkide kasutamiseks pisut erinevad reeglid, siis muudatustega on need erisused kaotatud. Seega tohivad nüüd ka näiteks kasutatud sõiduautode müügiettevõtted taotleda nende kasutamise õigust sõiduautole. Eeskirja kohaselt võib “PROOV” märki kasutada Eestisse müügiks toodud või Eestis valmistatud registrisse kandmata sõiduki müügieelsel proovi- või katsesõidul Eesti üldkasutatavatel teedel, Eestisse sissetoodud sõiduki omal käigul sõitmisel piiripunktist, tolliterminalist (tollilaost) kauplusesse (ettevõtja territooriumile), registreerimiseelsele ülevaatusele või ühest müügikohast teise.

Mait Palts

Eesti kaubandus-tööstuskoja jurist