Mait Palts, Eesti kaubandus-tööstuskoja jurist

Aasta algusest jõustunud uus hasartmänguseadus karmistas nõudeid, mida lisaks hasartmängukorraldajatele esitatakse ka kauplejatele, kes korraldavad turundusvõttena tarbijamänge.

Tuleb arvestada, et hasartmän­gul ja ka kaubanduslikul loteriil on alati kolm olulist tunnust: 1) panus, 2) juhuslikkusel põhinev tulemus ja 3) võit. Kui üks neist on puudu, ei ole järelikult tegemist loteriiga ja hasartmänguseadusest tulenevad nõu­ded ei kohaldu. Näiteks ei ole kau­bandusliku loteriiga te­gemist juhul, kui igaühel on võimalik sisestada kaupleja koduleheküljel oma andmed ja kõigi andmed sisestanute vahel loositakse välja võit. Kuna puudub panus, ei saa seda ka pidada loteriiks. Juhul kui kaupleja müüb aga kaupluses too­det, millega koos omandate ka loteriipileti, on tegemist kaubandusliku loteriiga – panus seisneb toote ostmisel tasutavas hinnas.

Riigilõiv 300 krooni

Vastavalt seadusele ei liigitu hasartmänguks selline kaubanduslik loterii, mille kogu auhinnafond jääb alla 10 000 euro (156 466 krooni). See lubab korraldada väikese auhinnafondiga mänge ilma hasartmänguseaduse esitatud nõudeid ja sellega kaasnevat bürokraatiat järgimata. Kindlasti ei välista see aga reklaamile ja kaubandustegevusele tarbijate kaitseks kehtestatud nõuete järgimise kohustust.

Uue seaduse kohaselt võib maksimaalne kaubandusliku loterii auhinnafond olla kuni 100 000 eurot (1 564 660 krooni). Võidufondi moodustab hasartmängu tulemusel mängijatele antavate võimalike võitude rahalise väärtuse summa. Kui võidufondi kuulub asi või varaline õigus, lähtutakse võidufondi arvutamisel asja või varalise õiguse harilikust väärtusest.

Erinevalt muudest hasartmängukorraldajatest ei pea kaubandusliku loterii korraldaja siiski taotlema tegevus- ega korraldusluba, piisab loterii registreerimisest majandustegevuse re­gist­ris. Selleks on vaja esitada Põhja mak­su- ja tollikeskusele vor­mikohane taotlus, millele tuleb lisada ka mängureeglid, andmed võitude ja loterii korraldaja kohta.

Registreerimiseks tuleb seaduse kohaselt tasuda ka 300-kroonine riigilõiv.