•• Millal saabub tähtpäev?

Tähtpäev saabub siis, kui lõpeb tähtaeg. Üldreeglid tähtaegade ning tähtpäevade arvutamiseks on toodud tsiviilseadustiku üldosa seaduses. Erireegleid, mis on seotud teatud kindlate toimingute tegemisega või dokumentide esitamisega, on aga ka mujal, näiteks maksukorraldus, haldusmenetlus, kohtumenetlused.

Tähtaja kulgemine algab järgmisel päeval pärast selle kalendripäeva või sündmuse saabumist, millega määrati kindlaks tähtaja algus, kui seadusest või lepingust ei tulene teisiti. Näiteks võib tähtaeg olla ka vaid mõne tunni pikkune. Loomulikult ei saaks sellisel juhul enam rääkida, et tähtaja kulgemine algab järgmisel päeval.

Tähtpäeva saabumine tuleb kindlaks määrata tähtaja või kindlaksmääratud sündmusega. Kui tähtpäeva saabumine on määratud päevades või suuremates astronoomilistes ajaühikutes (nädalad, kuud jne) arvutatava ajavahemikuga, saabub tähtpäev konkreetse ajaühiku viimasel päeval. Käesoleva aasta veebruariga lõppev tähtaeg lõpeb seega veebruari viimasel päeval kell 24.00.

Kui tähtpäeva saabumine on määratud sündmuse saabumisega või päevast väiksema ajaühikuga arvutatava tähtajaga, saabub tähtpäev selle sündmuse toimumisega või ajaühiku saabumisel.

Väike erisus kehtib majandus- või kutsetegevuses tegutsevate isikute puhul. See ütleb, et tahteavaldus tuleb sellisele isikule edastada ja tema suhtes tehtav toiming teha hiljemalt tavalise tööaja lõpuks. Rahvusvaheliste tehingute puhul tuleb arvestada ka võimaliku ajavahega ehk kui teine pool asub teises ajavööndis, tuleb tahteavalduse edastamisel seda arvestada.

Mait Palts

Eesti kaubandus-tööstuskoja jurist