Tööandja, kes soovib oma töötajat lähetada tööle mõnda teise Euroopa majanduspiirkonna riiki, peab taotlema igale lähetatavale töötajale Sotsiaalkindlustusametilt (SKA) vormi E101 ehk nn lähetustõendi.
Lühidalt öeldes näitab tõend seda, et teises riigis töötamise kestel jäävad töötaja suhtes kehtima lähetajariigi, s.o Eesti sotsiaalkindlustuse õigusaktid. Vastava vormi väljastamise protseduurireeglid kehtivad Eestis EL-ga liitumisest saadik.
Olenemata sellest, kui pikalt välismaal töötatakse, peab kogu selle aja vältel olema töötajal kaasas E101 originaal. Selle olemasolu võivad kontrollida töökohariigis tegutsev ametiühing, maksuamet, tööinspektsioon jne.
Kuna vormi väljastamise protseduur on praktikas kujunenud väga aeganõudvaks ja ootamine võib venida mitmete kuudeni, võib vajadusel taotleda SKA-lt ka nn vahekirja väljastamist. Sellist kirja on SKA andmeil võimalik saada ka kiiremini. Tegemist ei ole siiski vormikohase lähetustõendiga ning kuigi mitmed välisriikide ametkonnad seda nn ajutise dokumendina aktsepteerivad, võidakse töötajalt siiski nõuda ka korrektse tõendi esitamist.
Nii lähetustõendi taotluse esitamiseks kui ka täiendava info saamiseks on soovitav võtta ühendust SKA välissuhete osakonnaga või tutvuda juhistega ameti kodulehel.