Millises seisus tuleb üüritud asi tagastada?

•• Üürilepinguga kasutada saadud asi tuleb üldjuhul anda üürileandjale tagasi samas seisus, milles see oli kasutada saamise ajal. Erandiks on vaid asja harilikust kasutamisest tingitud muutused või muudest, üürnikust mittesõltuvatest asjaoludest tekkinud mõjutused.

Seaduse kohaselt peab üürnik pärast lepingu lõppemist tagastama üüritud asja koos päraldistega (majandus- või kutsetegevuses kasutatava kinnisasja päraldisteks on näiteks kinnisasjal asuvad masinad, seadmed, tööriistad ja muud vallasasjad, mida läheb vaja korrapäraseks majandustegevuseks kinnisasjal) seisundis, mis vastab asja lepingujärgsele kasutamisele.

Kahju tuleb hüvitada

Kui üüritud asja üürnikule üleandmisel on koostatud asja üleandmisakt, eeldatakse, et asi anti üle üleandmisaktis toodud seisundis. Alati võib muidugi leppida kokku ka teisiti.

Näiteks nii, et asi tagastatakse oluliselt paremas või halvemas seisukorras, kui seda eeldaks asja tavapärane kasutamine.

Seega vastutab üürnik tavaliselt täielikult üüritud asja hävimise, kaotsimineku ja kahjustumise eest, mis toimub ajal, kui asi oli tema valduses. Vastutusest vabanemiseks peab ta tõendama, et üüritud asja hävimine, kaotsiminek või kahjustumine toimus asjaoludel, mis ei tulenenud temast.

Kahju hüvitamisel tuleb lähtuda eesmärgist, et hüvitis peab võimaldama asetada kahju saanud isiku olukorda, mis on võimalikult lähedane olukorrale, milles ta oleks olnud, kui talle poleks õigusvastaselt kahju tekitatud.

Mait Palts

Eesti kaubandus-tööstuskoja jurist