•• Kas vahekohtu otsus on teises riigis täitmiseks kohustuslik?

Vahekohtu ehk arbitraazˇikohtu otsuste täitmine on kohustuslik enamikus maailma riikides. Seega on näiteks Eesti kaubandus-tööstuskoja arbitraazˇikohtu tehtud otsused täitmisele pööratavad enamikus riikides, kus Eesti ettevõtjatel on mingeidki ärisuhteid. Riiklikus ehk nn tavakohtus tehtud otsuste kohta seda aga öelda ei saa.

Maailma 193 riigist on 142 (sh Eesti 1993. aastast) praeguseks ühinenud välisriigi vahekohtu otsuste tunnustamise ja täitmise 1958. aasta New Yorgi konventsiooniga. Nagu konventsiooni nimestki aru võib saada, on sellega liitunud riikides tegutsevate vahekohtute otsused ka vastastikku täidetavad. Nii on Eestis tehtud arbitraazˇikohtu otsus täidetav näiteks Ukrainas, Tais, Hiinas, Egiptuses ja veel 138 maailma riigis ning vastupidi. Ka on aasta-aastalt kasvanud New Yorgi konventsiooni ratifitseerinud riikide hulk. Vajadusel leiab konventsiooniga liitunud riikide nimekirja internetist www.koda.ee.

Arbitraazˇikohtusse pöördumisel tasub veel meeles pidada, et vaidluste lahendamine lähtub seal poolte vabatahtlikust kokkuleppest. Seetõttu ei saa näiteks üks lepingupool omaalgatuslikult pöörduda lepingu täitmisest kerkinud vaidluse lahendamiseks suvalisse vahekohtusse, vaid selleks on vaja poolte kokkulepet. Tavapäraselt on see fikseeritud lepingus, milles viidatakse vaidluste lahendamise koha ja viisina konkreetsele arbitraazˇikohtule, kus vaidlus tuleb lahendada. Samas ei välista sellise kokkuleppe puudumine lepingust, et pooled ei võiks ka hiljem nii kokku leppida.

Mait Palts

Eesti kaubandus-tööstuskoja jurist