•• Kuidas on SDR seotud kaubaveoga?

SDR ehk Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) arveldusühik (Special Drawing Right) on seotud kaubaveoga mitmest aspektist. Üks olulisemaid on vedaja vastutuse piirmäära arvutamine.

Näiteks on vedaja vastutus võlaõigusseaduse kohaselt maismaaveo puhul veose täieliku või osalise kaotsimineku või kahjustumise eest piiratud 8,33 SDR-iga kaotsi läinud või kahjustunud veose või selle osa brutokaalu iga kilogrammi kohta. Sama piirmäär on kirjas ka rahvusvahelises kaupade autoveo lepingu konventsioonis (CMR).

Kaubandusliku meresõidu seaduse kohaselt (ka Hague-Visby reeglite kohaselt) on mereveol vedaja vastutus kauba kaotsimineku või kahjustumise korral kuni 666,67 SDR-i kaubaühiku eest või 2 SDR-i kaotsiläinud või kahjustatud kauba brutokaalu kilogrammi eest, olenevalt sellest, kumb summa on suurem.

Õhuveo korral on vastutuse piir nn Varssavi konventsiooni järgi 17 SDR-i kauba brutokilogrammi kohta.

SDR-i ja Eesti krooni ümberarvutamine toimub sarnaselt mis tahes valuutaga ning selle kursi leiab hõlpsasti näiteks Eesti Panga kodulehelt. Praegusel hetkel võrdub 1 kroon ligikaudu 17,6 arveldusühikuga.

Nimetatud vastutuse piirmäärasid tuleb kaubaveol silmas pidada ning vastavalt kauba väärtusele või vajadusele riski rohkem maandada leppida vedajaga kokku suuremas vastutuse määras või kaup täiendavalt kindlustada.

Mait Palts

Eesti kaubandus-tööstuskoja jurist