USAs on juustu laovarud enam kui 30 aasta suurimad. Kui veel 1990. aastal oli USAs ladudes 400 miljonit naela juustu, siis märtsi lõpus ulatus see 1,2 miljardi naelani.

Mullu ja tänavu on kasvanud Euroopa Liidu eksport ja seda vaatama sellele, et liidu üks suurim kunde Venemaa kehtestas Ukrainas avantüüri alusel Lääne kehtestatud sanktsioonide ajendil vastusanktsioonid Euroopa Liidu toiduainetele. Piimaküllus, odavamad hinnad ja nõrgem euro on aidanud rabada endale USA arvelt kliente Aasias ja Lähis-Idas.

Hetkel on Euroopa piimasaaduste hinnad nii odavad, et USA on osade toodete osas muutunud suurimaks Euroopa kundeks. Või import Euroopa Liidust kahekordistus mullu ja juustu osteti 17% rohkem. Kõik see liigne varu koguneb USA külmutusseadmetesse. USA enda piimatoodete toodang liigub tänavu rekordtaseme tempos.

„USAl on raske eksportida, kuna dollar on kallis ja nad kannatavad impordi käes,“ ütles Hollandi suurpanga Rabobanki piimasaaduste strateeg Kevin Bellamy. „Seal kus USA on äri kaotanud, läks see Euroopa kätte.“

Euroopa Komisjoni numbrite kohaselt on tänavu Euroopa Liidu võieksport kasvanud 27% ja juustu oma 13%.

Ehkki müük on kasvanud on Euroopa piimakarja pidajate olukord üsna vilets. Juba kuid on nad hoiatanud, et ülimadalad hinnad sunnivad tegevust lõpetama. Euroopa Liidus on keskmine piimahind madalaim alates 2010. aastast. Ka USAs on hakanud hinnad langema. Chicago kaubabörsil kaubeldava cheddari hind kukkus sellel nädalal viie aasta madalamale tasemele.