Patendiameti kaubamärgiosakonna juhataja Reet Aasa sõnul on menetluses praegu Saaremaa Liha- ja Piimatööstuse taotlus Georg Otsa juustu kaubamärgile ja Legendijuhtimise ASi taotlus kaitsta hotellinimi GO Spa Georg Ots Spa hotell, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kolmas taotleja, OÜ Selius Trade tahab õigust Georg Otsa alkoholijookide tootmiseks-müümiseks, kuid kuulsa laulja testamenditingimuste tõttu nad seda õigust ei saa.

“Alkoholikaubamärgi registreerimise taotlus on ära öeldud,” ütles Georg Otsa lesk Ilona Ots. “Georg ei olnud alkoholisõber ja selline kasutus on testamendis ära keelatud.”

Ilona Otsa sõnul on ülejäänud kahe taotluse esitajad temaga läbi rääkinud. “Kõik on minuga kooskõlastatud ja mul ei ole nende vastu midagi,” ütles ta.

Reet Aas patendiametist nentis, et mõne teise kadunud kuulsuse nimi võib siiski jääda kaitseta. “Seadus nõuab nime kaubamärgiks registreerimisel isiku kirjalikku luba ja ei rahulda taotlust, kui see kahjustab isiku õigusi,” ütles ta. “Antud juhul isikut ei ole.”

Kas kaubamärk kahjustab isiku õigusi või mitte, amet Aasa sõnul kontrollida ei saa, see jääb asjast huvitatud isikute vaidlustada. Aasa sõnul ei ole õiguslikku takistust registreerida näiteks kaubamärki Konstantin Pätsi või Raimond Valgre viin.

“Kuulsused, kes muretsevad oma nime tuleviku pärast, peaksid seda eluajal kaitsma,” soovitas ta. “

Georg Otsa nimeline juust võib turule jõuda umbes aasta pärast. Järgmisel kevadel annavad taotlusele hinnangu patendiameti eksperdid, seejärel on asjast huvitatutel kaks kuud aega otsuse vaidlustamiseks.