Sihtasutus KredEx alustas mai teisest poolest kortermajade käenduse väljastamist neile elanikele, kes ühise eesmärgi nimel tegutsevad ühisusena.

Siiani ei olnud korteriomanike ühisustel võimalik kortermaja kordategemiseks laenu võtta, sest ühisuse näol ei ole tegemist mitte juriidilise isikuga, vaid eraldiseisvate korteriomanikega, teatas KredEx.

“Ilma KredExi käenduseta on pankadel ühisustele laenu väljastamine väga keeruline ning pangad ei ole olnud seni valmis selliseid riske võtma,” ütles KredExi infojuht Maris Heinaru.

Käendusega on aga laenu võtta võimalik, kuna KredEx tagab pangale kuni 75% laenusummast.

Kui korteriühistute laene on käendatud juba üle kahe aasta, siis ühisuste laenude käendamine sai Heinaru sõnul võimalikuks tänavu aprillis.

Vajadus ühisustele mõeldud käenduse järele on suur, kuna korteriühistute moodustamiseni pole Heinaru hinnangul jõutud veel paljudes korterelamutes. “Remonti vajavad aga majad ühtmoodi, sõltumata sellest, kas ühistu on või mitte,” märkis ta.

KredExi hinnangul võiks sel aastal käenduste abil korteriühistute ja -ühisuste võetavate laenude kogusumma olla kuni 50 miljonit krooni.

Juuni keskel käisid läbirääkimised käenduse andmiseks ühe korteriomanike ühisusega ja kahe korteriühistuga. Üks Türil asuv ühisus on tänaseks KredExilt laenukäendust juba ka saanud.

Heinaru sõnul ei ole KredEx senini ühtegi kortermajade laenukäendust välja maksnud ja üldjoontest on tegemist vähem riskantse valdkonnaga kui ettevõtete laenude käendamine.

Kortermajade laenukäendust saab taotleda renoveerimislaenu puhul, millega planeeritakse teha korterelamu säilimist, energiasäästu ja elamistingimusi parandavaid töid, näiteks katuse ja fassaadi renoveerimine, akende ja uste vahetus, elektrisüsteemi rekonstrueerimine, torutööd jms. Renoveerimislaenu koos KredExi käendusega saavad korteriomanike ühisused ja ühistud taotleda Hansapangast, Eesti Ühispangast, Sampo Pangast ja Eesti Krediidipangast.

Käendust saavad taotleda kõik ühistud ja ühisused, olenemata maja asukohast, laenu pikkusest või laenuvõtja omaosaluse suurusest. Oluline käenduse saamisel on see, et laenuvõtja oleks tegutsenud vähemalt aasta ja esitaks pangale andmed oma suutlikkuse kohta laenu teenindada. KredEx on eraldanud korterelamu renoveerimislaenu käendamiseks 45 miljoni kroonise limiidi.