“STV on heas seisus, kompetentselt juhitud. Ma ei soovi seda müüa,” ütles STV ainuomanik Vjatšeslav Rabotšev reedel.

Eesti suuruselt teise kaabeltelevisiooni ettevõtte müügikuuldused hakkasid levima mullu kevadel, kui Rabotšev sattus pärast kurjategijate rünnakut haiglasse.


Ajalehe Den za Dnjom andmetel on huvi STV ostmise vastu ilmutanud jõuliselt meediaärisse sisenev kommivabrikant Oliver Kruuda, Eesti juhtiv kaabeltelevisiooni ettevõte Starman, aga ka CSC Telekom. Ligi 30 miljoni krooni suuruse aktsiakapitaliga STV turuväärtust pole omaniku sõnul seni määratud.

Abonenttasude tõus ja telefoniteenuste turule sisenemine tõusis paar aastat tagasi massiivsete investeeringutega kahjumit teeninud STV mullu ligi 11 miljoni krooniga kasumisse. Kaks aastat tagasi investeeris STV tehnoloogiasse ja laienemisesse ligi 12 miljonit krooni ning nüüd on asunud kulutusi tagasi teenima.

STV on oma võrkude ehitamiseks valinud Starmanist erineva tehnoloogia. Kui Starman edastab nii telepildi, interneti kui ka telefoniteenuse läbi ühe kanali, siis STV paigaldas internetile eraldi kaabli, mis tagab parema ja võimsama ühenduse.

Filmide tellimine kiratseb

STV tehnikadirektori Aleksander Kaasiku sõnul pole lähiajal tehnoloogia arengust tingitud turu ümberjagamist ette näha, sest tasulised kanalid ja filmide tellimine digitaaltelevisiooni vahendusel kiratseb. “See on operaatorile kulukas ning ei paku klientidele piisavalt huvi.”

Erinevalt konkurentidest pakub STV ka valve- ja turvateenust. Ettevõte paigaldab nii valveseadmed, kuid saadab objekti kontrollima ka oma turvameeste ekipaaži.

STV alustas tegevust 16 aastat tagasi Lasnamäel, kus ta edastas kaheksat teleprogrammi. Neli aastat tagasi ühendati Tallinn ja Maardu koos Saha-Looga kiudoptilise kaabliga ühtsesse võrku.

Praegu ulatub STV kaudu edastatavate programmide arv 130-ni kõikides Eesti suuremates linnades.

Suurimal kaabeltelevisiooni operaatoril Starmanil on hinnanguliselt ligi 130 000 klienti, millele STV jääb alla. Oma klientide arvu STV ei avalikusta.


Kommentaar

Vjatšeslav Rabotšev, AS-i STV omanik

Turul pole oodata ümberjagamist

Eestit kevadel tabanud majanduskasvu pidurdumine telekommunikatsiooni turgu ei mõjuta. Prognoosime ka tänavuseks aastaks ligi tosinaprotsendilist käibe ja kasumi kasvu. Inimesed vajavad internetti ja televisiooni ka aeglasema majanduskasvu korral.

Telefoniteenuse osutamine on kujunenud erakordselt rentaabliks.

Turu ulatuslikku ümberjagamist Eesti kaabeltelevisiooni turul lähiajal oodata ei ole, sest kaabelfirmade sidevõrgud on suuremas osas juba välja ehitatud. Klientide mõningane liikumine võib toimuda üksnes massiivsete reklaamikampaaniatega, mida korraldavad nii Starman kui ka Elion. Suuremates elumajades on elanikele kättesaadavad kõik kolm suuremat teleteenuse pakkujat.

Elion võidab endale televisioonikliente peamiselt maapiirkondades, kuhu teised kaabeltelevisiooni firmad pole oma võrke rajanud.