Maailma ühte suuremasse rahapesuskandaali sattunud Danske pank seisab lisaks mitmel maal ette võetud kriminaaluurimistele peagi silmitsi kohtusse minekuga, kui klassihagisid koondavad advokaadibürood asjale ametliku käigu annavad, vahendab Financial Times.

Investorite esindajad väidavad, et Danske rahapesuskandaali tõttu on nende kliendid kaotanud miljardeid dollareid pärast seda, kui 200 miljardi euroni küündiv Danske panga rahapesujuhtum avalikuks sai.

Taani advokaadibüroo Németh Sigetty esitab investoreid esindavate advokaadibüroode koalitsiooni nimel panga vastu sellesisulise hagi järgmise aasta esimese kvartali jooksul. Selles osalevad advokaadibürood esindavad USA, Saksa ja Hollandi investorfirmasid.

Antud sammu näol oleks tegemist kõige tõsisema tsiviilhagiga, mis on seni Danske vastu pärast rahapesuskandaali lahvatamist esitatud. Teadupärast on Danske aktsia kaotanud viimase aasta jooksul pool oma väärtusest. Hagi esitatakse grupihagina, kuna Taanis kehtivate seaduste järgi ei ole seal võimalik klassihagi esitada.

Lisaks Taani advokaadibüroole kuulub Danske vastu tsiviilhagi esitavate advokaadibüroode koalitsiooni veel ka Saksa päritolu Tilp, kes esindab ka Volkswageni investoreid nende 10 miljardi dollari suuruses hagis autotootja vastu, tingituna hiljutisest heitmeskandaalist.

Veel kuulub Danske vastu minevate advokaadibüroode gruppi USA päritolu Pomerantz, mis võitis 3 miljardi dollari suuruse kokkuleppe Brasiilia energiafirma Petrobrasi vastu, Saksa päritolu Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, kes võitis 10 miljardi suuruse kokkuleppe Volkswageni vastu ning Hollandi päritolu Lemstra van der Korst, kes on läinud vastamisi nii Petrobrasi kui hollandlaste kütusefirmaga Royal Dutch Shell.

„Tegemist on peamiste A-klassi advokaadibüroodega, kes üldse maailmas olemas on. Neist paremaid ei olegi olukorras, kus jutt käib maailma kõige suuremast rahapesuskandaalist,” märkis klassihagide ekspert Peter Hanssen, kes aitab hagi Danske vastu kokku panna.

Asjaga seotud allikate sõnul võib kahjutnõue küündida kasuminumbrini, mida Danske teenis nendel aastatel, mis antud hetkel uurimise all on. Ka on esitatud arvamusi, et 1 protsent kogu ajavahemiku 2007-2015 Eesti haru mitteresidentide suuna käibest on liiga väike summa. Pigem peaks see olema 3%-4%.

Meeldetuletuseks, Danske Eesti haru mitteresidentide ärist käis sel ajavahemikus läbi üle 200 miljardi euro, millest suurt osa hinnatakse kahtlaseks rahaks.

Danske pank ei soovinud võimalikku kohtuasja kommenteerida.