Peaasjalikult moodustavad kõrged tasud ülepiirilised ja pankadevahelised rahakanded kaardimaksetel. Euroopa Kohus leiab, et liigkõrged tasud pankeadevahelistel ülekannetel tekitavad ebaõiglast konkurentsi hindadele ja on seadusevastased.

Täna on toimimas süsteem, kus kaupmees peab kandma kulud mõlemas pangas, nii pagas kust kantakse, kui pangas kuhu kantakse. Topeltmaksustamine tõstab aga kaupmehe kulusid kaardimaksel, mis kajastub käibes kuni ühe protsendiga igal aastal. Euroopa Liidu selge suund on minna enam üle kontrollitavatele kaardimaksetele, kaupmehed aga soovivad kõrgete ülekandetasude valguses jätkata pigem sularahaga.

"Meil on selle otsuse üle väga hea meel, mis õigustab täielikult jaemüüjate juba 10 aastast kestnud võitlust selliste konkurentsi pärssivate teenustasude vastu. Nüüd kutsume Komisjoni üles järgima seda otsust, rakendamaks radikaalseid ja otsustavaid regulatiivseid lahendusi, et muuta maksed Euroopas ka tegelikult konkurentsile avatuteks," lausus EuroCommerce peadirektor Christian Verschueren.

Jaemüügisektoris on juba pikka aega räägitud sellest, et mitmepoolse vahendustasu (MIF) näol on tegemist varjatud kuid möödapääsmatu kuluga kaupmeestele ja Komisjoni enda arvud näitavad, et kaarditehingud lähevad EL-i kaupmeestele aastas maksma 25 miljardit eurot.

"Selle otsuse näol on tegemist suurepärase uudisega. Nüüd on meil veel vaja kindlalt toimivat meetodit selleks, et reguleerida kindlalt ära pangakaartide teenustega seonduvate kulude väljakujunemine ja jaotamine. Mobiilsete kaartide ja internetimaksete Roheline raamat oleks suurepäraseks võimaluseks, kuidas luua kaardiettevõtetele kohustus pakkuda baasmakseteenust," sõnas Euroopa jaemüüjate ümarlaua (ERRT) peadirektor Dennis Kredler.

„Pankade vahendustasud, mis moodustavad keskmiselt 80% kaartide aktsepteerimise tasudest, on jaemüüjate kaebuste põhiteema, sest need on ebaõiglased, mitteläbiräägitavad ja konkurentsivastased,“ märkis Marika Merilai. „Kaupmeeste Liit toetab Euroopa kaupmeeste katusorganisatsiooni EuroCommerce seisukohta, et ainus viis taastada pankadevaheline konkurents on kehtestada igale kaardile nii nimetatud baasmakse.“

Aastal 1997 esitas EuroCommerce koos Euroopa Komisjoniga kaebuse Europay (mis nüüdseks kuulub ettevõttele MasterCard Incorporated) ja Visa vastu. Kümme aastat hiljem võttis Euroopa Komisjon vastu otsuse, mis kinnitas, et: 1) MasterCard'i mitmepoolne vahendustasu (MIF) seab tegelikkuses miinimumtasu, mida kaupmehed on sunnitud vastuvõtvale pangale tasuma, ja mis seetõttu läheb vastuollu Euroopa Liidu Leppe artikli 101 (1) sätetega ja 2) MasterCard pole suutnud tõendada, et artikliga 101 (3) sätestatud tingimused (oma olemuselt), mis võimaldavad teha erandi artikliga 101 sätestatud keelu osas, olid täidetud.

Aastal 2007 langetas Komisjon otsuse, mille kohaselt on MasterCard'i mitmepoolne vahendustasu (MIF) vastuolus Euroopa konkurentsiõigusega ja käskis sellise kaardiskeemi kasutamise lõpetada. Selle tulemusena MasterCard aastal 2008 küll tühistas oma piiriülese mitmepoolse vahendustasu, kuid kaebas Komisjoni otsuse edasi. Euroopa Kohus on nüüdseks apellatsiooni tagasi lükanud, millega toetab Komisjoni otsust. MasterCardil on seaduse järgi küll veel kõrgema astme kohtusse edasikaebamise õigus.