45-aastane endine riigiettevõtte töötaja, kes kuni läinud aastani oli praktiliselt tundmatu, on muutunud Hiina futuurituru staariks oma hea ajastusega Hiina aktsiaturu suuna panustele, mis viskas tema Yourong fondi Hiina fondide tootluse tippu. Tema võidulaine on jätkunud ka tänavu. Kuni 22. jaanuarini on fond teeninud 35%. Ta asutas fondi 2014. aastal, kirjutab Bloomberg.

Esimeseks poolaastaks prognoosis ta Shanghai üldindeksile veel 15% kukkumist, kuna majanduskasv aeglustub ja nõrgem jeen viib kapitali pagemiseni. Kuigi ta jääb oma languspanuste juurde soovitab ta keskmisel Hiina investoril istuda rahas.

„Ma ei ole selle aasta suhtes optimistlik,“ ütles iseõppinud kaupleja Huang, kes juhib enam kui 15,2 miljoni dollarilist fondi ning analoogseid strateegiaid kasutavaid eraldi kliendikontosid. „Minu soovitus on – hoidke raha, oodake ja vaadake.“

Paistab, et enamus Hiina 99 miljonist väikeinvestorist just sedasi käitubki. Läinud nädalal kuivas Hiina aktsiaturul kauplemismaht kolme kuu madalamale tasemele. Finantsvõimendusega indeksifutuuride kauplemine on vähenenud alates juunist 99%.

Laiemalt on Hiina riskifondidel rasked ajad. 2015. aastal suleti enam kui 700 fondi. Tänavune aktsiaturu 18% langus on pannud paljusid fondivalitsejaid sarnaseid mõtteid mõlgutama. Shenzhen Rongzhi Investment Consultant, kes uuris läbi 5662 fondi selle aasta andmed jõudis järeldusele, et enam kui 12% Hiina riskifondide varade puhasväärtus on kukkunud madalamale tasemest, kus fondid tuleb likvideerida. Yourong fond on sama konsultatsioonifirma poolt analüüsitavast 310 Hiina futuurifondist parima tootlusega. Huangi lähim rivaal suutis mullu teenida kõigest veidi üle 1000%. Enam kui viiendik sellistest fondidest teenisid kahjumi.

Kuidas siis Huang oli nii edukas? Esimesel poolaastal panustas ta aktsiate tõusule. Indeks tõusis 7-aasta tippu. Kui ta oli maiskuus vähendanud aktsiate tõusupanuseid, hakkas ta panustama turu langusele. Juuni teisel poolel kukkus Hiina aktsiaturg.

„See on nagu surfamine,“ ütles Huang, kes lahkus riigiettevõttest töölt 2006. aastal hakates täiajaga investoriks. „Te peate tantsima laineharjadel.“

Valitsuse turu toetamise kavatsused on muutnud Huangi elu keerulisemaks. Ta pidi kärpima mullu positsioone – iseäranis languspanuseid, kui Hiina võimud ründasid midagi, mida nad nimetasid liigseks spekuleerimiseks aktsiaindeksifutuuride turul ning ähvardasid jahtida kuritahtlike lühikeks müüjaid.

Pärast erakordselt edukat 2015. aastat on Huang tagasihoidlik.

„Ma lihtsalt järgin turgu,“ ütles Huang. „Ma olen õnnelik, kui teenin iga kord 5-6%, siis ma lõpetan aasta 50-60% tootlusega.“