AS Eesti Põlevkivi peaenergeetiku Juhan Bachmanni sõnul otsiti Estonia kütteprobleemi lahendamiseks võimalusi juba aastaid. AS Estivo poolt eelnevalt läbiviidud uuringute tulemusel selgus, et uue katlamaja ehitamine on efektiivsem kui vana rekonstrueerimine.

“Kui vana katlamaja ümberehitamine oleks maksma läinud 30 miljonit krooni, siis uue maksumuseks kujunes ligikaudu kolm korda väiksem summa,” ütles Bachmann.

Tänaseks on uus katlamaja ennast tõestanud. Kui vanade katelde kasutegur oli alla 50, siis uute kasutegur küündib kuni 94 protsendini, teatas AS Eesti Põlevkivi Delfile. Tunduvalt suurenesid ka ökonoomsusnäitajad. Soojuse ühe megavatt-tunni hind uues katlajamas on 33 krooni võrra madalam kui vanas.

Katlamaja on täielikult automatiseeritud ning vajab märksa vähem hoolt kui eelmine. Kui varem töötas talvisel ajal korraga vahetuses neli inimest, siis nüüd vahetuspersonal puudub. Teostatakse vaid korralist ülevaatust ja plaanilisi hooldustöid.

Eesti Põlevkivi keskkonnajuht Kalmer Sokman ütles, et seoses uue katlamajaga väheneb oluliselt õhusaaste hulk. Uues katlas kasutatakse kütuseks põlevkiviõli ning seega langevad ära vanas katlamajas põlevkiviga kütmisel tekkinud tuha ladestamise eest makstavad keskkonnatasud.

Uues katlamajas töötavad kaks katelt võimsustega 8,5 ja 3,5 megavatti, vana võimsus ulatus aga 40-ne megavatini. Kuna aga kaevanduses on võetud tarvitusele meetmed soojuse kokkuhoiuks ning samuti oli eelmine katlamaja projekteeritud soojendamaks talvekuudel ka maa-alla antavat õhku, polnud nii suurt võimsust enam vaja.