Yanis Varoufakis ja Wolfgang Schäuble on majandusvaadetelt kahe eri maailma esindajad – kes on teineteisele väärilised vastased. Neljapäeva pärastlõunal saavad nad Luksemburgis kokku. Nende võitluse lõpp kujundab Euroopa tuleviku, kirjutab Bloomberg.

Yanis Varoufakis sõidab tooliga töölauast eemale. Tema kabinetiaknast Ateena kesklinnas avaneb vaade Syntagma platsile. Üleni musta riietatuna meenutab Varoufakis rohkem Quantin Tarantino filmist väljapressijat, kui Kreeka rahandusministrit.

Varoufakis kohtub Saksamaa rahandusministri Wolfgang Schäublega nagu ka euroala teiste 17 maa rahandusministritega näost näkku. Nemad suruvad Kreekale peale kulutuste vähendamist, suurima sadama erastamist ja suuremat maksukogumist kodanikelt, pakkudes vastu laenumakset 240 miljardi eurosest abilaenupaketist. Kuid jaanuaris võimule tulnud võitlev vasakpoolne valitsus peaminister Alexis Tsiprasega lubas Kreeka rahvale kasinuse lõppu. Seetõttu peab Varoufakis läbi rääkima, et saavutada uus kokkulepe, et saada kätte 7,2 miljardid eurone laenueraldis.

Diivanil istet võtnud Varoufakis peab töötama Kreeka võlasaaga viimaste vaatluste kallal ja on selge, et tema ei anna Schäublele järele. Ta süüdistab kasinusprogrammi selles, et see surus Kreeka enda Suure Depressiooni versiooni, viis tööpuuduse 25 protsendile ja majanduse langusesse alates 2010. aastast. Ta keeldub täiendavate kärbete lubamisest, mis lööb tavalisi inimesi ja jätab laevandusega rikastujad ja pankurid karistamata.

Selle asemel tahab Varoufaksi Kreekale uusi tingimusi, mis elavdaks Kreeka majandust. Selleks on ta kokku pannud lühikese nimekirja, mida Kreeka on valmis tegema. Näiteks saavutada 1-2% eelarve ülejääk, mis kreeditoride soovil peaks olema 4,5%

„Kreeka vajab tõsiseid reforme, selles ei ole kahtlustki,“ ütleb 54aastane Varoufakis. „Majandus on hullusti langenud, ei ole krediiti ega investeeringuid ja nendel tingimustel oodatakse meil ülejäägis riigieelarvet. See on hullumeelsus, täielik hullumeelsus. See on nagu surma mõistmine.“

Kolm päeva hiljem oli Varoufakis see, kes sai justkui peksa. Riias rahvusraamatukogus suletud uste taga toimunud kohtumisel lükkasid Schäuble ja ülejäänud Eurogrupp tema ettepanekud tagasi. Mitmed ministrid olid raevunud Varoufakise jonnimise pärast, rääkisid kohal olnud ja kirjeldasid, kuidas teda solvati nimetades teda amatööriks, aja raiskajaks ja hasartmänguriks.

Seevastu 72aastane Schäuble ei ütle midagi. Ta ei peagi midagi ütlema. Ta on laua taga kõige mõjuvõimsam minister, seda tänu Saksamaa majandusvõimule. Tema punetav nägu on justkui muljetavaldav mask, mis ei reeda kahjurõõmu rivaali üle. Ta on pikka aega olnud karmi joone ajaja, kuna Kreeka ei suuda puhastada oma raiskavaid poliitilisi institutsioone. 2012. aastal käis ta USA rahandusministri Timothey F. Geithneriga vestluses välja idee, et Kreeka tuleks visata euroalalt välja. Nädal enne Riia kohtumist rääkis ta, kui tähtis on see, et riigid täidaksid oma kohustusi.

„Meil on Euroopas hea põhjus mitte anda finantsabi ilma midagi vastu nõudmata,“ ütles ta. „Ja me ei anna seda, kui riik ei taha end ise aidata.“