Spekuleerimise asemel, mis kõik juhtuda võib, tuleb lihtsalt kohaneda. Mõjud on kindlasti olulised mõlemale poolele - nii Euroopa Liidule kui ka Suurbritanniale. Ja seejuures arvan, et kahjuks ebameeldivad.

Kuigi – segastel ja ärevatel aegadel on neid, kes teenivad, ja neid, kes kaotavad, pigem rohkem kui stabiilsetel aegadel. Äri muutub riskantsemaks ja kasumlikumaks (või kahjumlikumaks) kui tavalistes oludes. Kuigi situatsioon on keerulisem, on võimalusi tavalisest rohkem. Kindlasti on Brexitil märkimisvääne sisepoliitiline mõju, millest kogu protsess alguse saigi. Ma pean silmas Briti peaministri David Cameroni kunagist hooplevat lubadust korraldada Euroopa Liitu jäämise või sealt lahkumise kohta referendum, mis osutus tema "saatuslikuks veaks".

See kergekäeliselt antud veksel oli Cameroni poliitilise karjääri kirstunael, mille tulemusena ta teatas tagasiastumisest. Kuid sisepoliitilised kahjud sellega ei piirdu. Ma pean silmas Šotimaad, kes otsustas oma varasemal referendumil jääda Suurbritannia koosseisu suuresti seetõttu, et nad soovisid säilitada Euroopa Liidu liikmelisuse. Nüüd on see argument kadunud. Šotlaste uuest referendumist on juba räägitud ning Brexiti tegelikkuseks saamise järel võib olla Šotimaa ees küsimus, kas astuda ühest liidust teise - Ühendkuningriigi asemel Euroopa Liitu?

See oleks valus hoop Ühendkuningriigile. Kas sellist Suurbritanniat inglased tahtsidki? Pole sugugi välistatud, et sel juhul mõne aja pärast tekib inglastel taas soov Euroopa Liidu liige olla. Samas ei tasu Brexitit näha lõpuni traagilisena.

Senised sidemed Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel on sedavõrd tugevad, et neid naljalt läbi raiuda ei õnnestu. Küll aga on tuleb teistel Euroopa Liidu riikidel leppida täiesti uue olukorraga, kus lahkumine on muutunud reaalseks, sh tuumikriikide poolt. Euroopa Liidu kahanemine on kindlasti valusam neile riikidele, kelle mõju ja jõud on pigem väike – nagu Eesti.

Me kaotame kindlasti ka Euroopa Liidu raha ja toetusi, mis vähendab lähiaastatel töökohti. Kuid mis saab siis, kui Prantsusmaal lahkumismeeleolud olulist hoogu saavad? Valuuta tõttu oleks neil lahkumine muidugi oluliselt keerulisem.

Ajad on ebakindlad.