On kaks kõige tähtsamat aspekti, mida enne laenutaotluse esitamist enda jaoks läbi mõelda:

-sinu töökoha ja palga tulevikuväljavaated.
-sinu valitud kodu likviidsus praegu ja tulevikus.

Laen on finantskohustus, mis tähendab, et oma võimalusi seda teenindada tuleb tõsiselt kaaluda ja kõik rahulikult läbi mõelda. Esmalt mõtle sellele, millised on sinu lähituleviku väljavaated töökoha ja palga osas. Kui kindlad on sinu töökoht ja sissetulek? Mis saab, kui sa kaotad töökoha? Kas sinu amet on nõutud nii täna kui ka homme ja kas sa saad kiiresti leida uue töökoha? Mis saab kui sa lähed välismaale tööle?

Igal juhul on esimene suurem samm panga külastamine. Laenuhaldur analüüsib sinu sissetulekuid ja võimalikke kohustusi ning esitab adekvaatse pildi sinu laenuvõimest. Laenuvõtjal peab olema 15% omafinantseeringut laenusummast, või kui seda ei ole, siis lisatagatis mingi teise kinnisvara näol.

Nüüd, kus on teada, millise laenusummaga saad arvestada, võid alustada kodu valikuga.

Kinnisvara jaguneb laias laastus kaheks - uued elamud ja järelturg. Järelturukorterid on odavamad, mis ei tähenda, et seal ei leiduks häid pakkumisi. Millel pöörata tähelepanu?

Kõigepealt asukoht. Hea taristu, ehk transpordi, kaupluste, koolide ning teiste avalike ja teenindusasutuste lähedus. Head vaated, privaatsus, roheala lähedus, kaugus kesklinnast-keskusest.

Teiseks maja seisukord. Tugeva ühistuga majas on tehtud põhilised remonditööd, seal valitseb kord ja efektiivne majandamine. Sellises majas on tavaliselt ka kommunaalkulud mõistlikud. Korter niisuguses hoones on likviidne ka mõne aasta pärast ning seda saab kiiresti maha müüa kui peaks tekkima vajadus.

Uues majas kodu valides on esikohal samuti asukoht, teiseks hea planeering ning kolmandaks arendaja ja ehitaja taust. Hetkel on turul suur valik uusarendusi, mis võibolla teeb ostuhuvilise elu keerulisemaks, kuid teisest küljest ei pea otsustamisega kiirustama ning saab rahulikult kõik plussid ja miinused läbi kaaluda. Siinjuures soovitan võimalikult palju uurida infot müügiga tegeleva maakleri käest.

Kokkuvõttes - laenamisel peab arvestama kahe põhilise momendiga. Esiteks, sinu sissetulekute stabiilsus hetkel ja tulevikus ning teiseks, ostetav kinnisvara peab olema likviidne ka edaspidi.