Üha suurenev nõudlus värske forelli järele ning möödunud jaanipäev on jätnud kalakasvatuste basseinidesse alles vaid väiksema kaaluga kala. Kui ostja hindab suurt ehk 2,5–3-kilost eluskaalus kala, siis nüüd peab leppima poole väiksemaga.

Kuigi Lääne-Virumaa suurima kalakasvataja Simuna Ivax OÜ juhi Hans Kruusamägi sõnul on ostjatel suure kala hullustus ja maitsev olevat just üle kilone forell, tunnistas ta, et kalakasvatustes on suur forell otsas.

“Meelsasti oleksime lasknud forellil sügiseni kasvada, kuid turist tahab juba kevadel kala,” märkis ta. Aastas müüb kalakasvatus õngitsemiskohtadele 250 tonni eluskala, ühes kuus on see kogus 15–20 tonni. Kuna värske kalal on hea minek, on kavas lisaks kolmele kasvatusele juurde rajada veel üks.

Järvamaa ainus kalakasvataja OÜ Forkala varustab forellipüügikohti Pärnumaal, Harjumaal ja Võrumaal. Kalakasvatuse juht Tiit Merisalu ütles, et kuna suure ostuhuvi tõttu on suurest kalast puudus käes, siis on tulnud neil nii mõnelegi forellipüügikohale ära öelda, kuna eelkõige täidetakse lepingupartnerite tellimused.

Üksikostjatele on pakkuda kuni 1,5-kilost ja väiksemat kala. Basseinis sulistavad küll 3–4-kilosed forellid, kuid need on marjakalad ja nende elu kallale kasvataja ei kipu.

Hind hüppas üles

Paari kuuga

paarkümmend krooni

•• Kui Simuna Ivax viis aastat tagasi alustas, oli forelli hind 50 krooni ringis, enne tänavust jaani küsis kasvataja forellikilo eest aga 60 krooni, pärast jaanipäeva tõusis hind 70 kroonini.

•• Kui mullu maksis Roosna-Alliku kalakasvatuses eluskala kilo 60 krooni, siis tänavu mais tõusis see 80 kroonile. Enne jaanipäeva tuli ostjal eluskala kilo eest maksta juba 88 krooni.